Președintele Consiliului European: Rusia a decis anexarea ilegală a regiunilor ucrainene. Este o escaladare periculoasă și iresponsabilă, o intensificare a amenințării nucleară. Noi, europenii, trebuie să ne mobilizăm, nu pentru război, ci pentru a prezerva pacea.

Charles Michel a susținut o declarație de presă, la scurt timp după ce Vladimir Putin a semnat anexarea celor patru regiuni la Federația Rusă, în care a reiterat faptul că UE condamnă anexările ilegale și niciodată nu le va recunoaște.

Michel consideră că decizia de anexare este ”o escaladare periculoasă și iresponsabilă. Este prevăzută ca un pas pentru a intensifica amenințarea nucleară asupra restului lumii”.

Declarația integrală:

Președintele Putin a decis alipirea ilegală de către Rusia a celor patru regiuni din Ucraina. Aceste anexări vin după referendumurile false. Este o escaladare periculoasă și iresponsabilă. Este prevăzută ca un pas pentru a intensifica amenințarea nucleară asupra restului lumii.

Uniunea Europeană respinge fară echivoc și condamnă aceste anexări ilegale și niciodată nu le va recunoaște, cum nu a recunoscut nici anexarea Crimeei în 2014. Încă o dată, Kremlinul încalcă Carta ONU și dreptul internațional. Poporului ucrainean, vreau să va spun: UE este și va rămâne de partea voastră. Apărați integritatea teritorială a țării voastre, apărați viitorul copiilor voștri și apărați valorile noastre universale comune!

Vreau să trimit un mesaj cetățenilor UE: Ucraina și ucrainenii sunt atacați. Este de asemenea o agresiune împotriva principiilor noastre democratice și libere. Rusia trage rachete în Ucraina, însă a lansat rachete energetice și în Europa, inima sistemului nostru economic și social, iar pagubele sunt severe.

Fiecare casă din Europa este afectată de creșterea prețurilor energiei. Energia este scumpă și asta va avea un impact asupra tuturor, iar de această o nouă uniune energetică trebuie dezvoltată. 

Astăzi toți trebuie să înțelegem că am intrat într-o nouă lume, unde multe dintre punctele noastre de referință au fost răsturnate. Trebuie să facem față situației cu claritate.

Rusia a decis o mobilizare în masă pentru a crește efortul său de război. Și noi, europenii, trebuie să ne mobilizăm, nu pentru război, ci mai degrabă pentru a prezerva pacea, pentru a proteja securitatea noastră și să garantăm viitorul copiilor noștri”.

Folosim cookies