Alianța a mai scos în evidență faptul că daunele provocate conductelor Nord Stream reprezintă o problemă de mare îngrijorare, iar aceste scurgeri și breșe “implică riscuri pentru transportul marin și daune substanțiale la nivelul mediului”. NATO a precizat și că va susține ancheta în curs a autorităților din Suedia și Danemarca pentru a stabili în detaliu împrejurimile incidentului.

Avertismentul sugerează activarea Articolului 5 ce prevede că în cazul în care o țară e atacată, toate celelalte vor interveni. În istoria Alianței Nord-Atlantice, o singură dată a mai fost activat Articolul 5. După atacurile de pe 11 septembrie 2001, Statele Unite ale Americii au recurs la această măsură.

Toate informațiile disponibile în prezent indică faptul că incidentul este rezultatul unor acte deliberate, de sabotaj, imprudente și iresponsabile. Noi, ca aliați, ne-am angajat să ne pregătim, să descurajăm și să ne apărăm împotriva utilizării [în interese politice] a energiei și a altor tactici hibride de către actori statali și nestatali. Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unitar și hotărât [al Alianței]”, a precizat NATO într-un comunicat.

Anterior, Germania a estimat că aproximativ 300 de mii de tone de gaz metan se vor scurge din conductele Nord Stream avariate, iar o mare parte va ajunge în atmosferă. Totodată, oamenii de știință avertizează asupra unui dezastru climatic.

Alături de NATO, și șeful diplomației europene a amenințat cu “un răspuns ferm și unit“. Josep Borrell a declarat că UE va începe demersuri pentru a-și întări infrastructura energetică.

Sursa: Comunicatul NATO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday