“Moldova nu se mai poate baza exclusiv pe instrumentele de politică externă, din care face parte și poziția sa neutră [față de războiul din Ucraina], pentru a asigura stabilitatea statului. Chișinăul trebuie astfel să înceapă să-și dezvolte potențialul în materie de apărare. Autoritățile moldovene trebuie să obțină sprijinul conștient al cetățenilor, care la rândul lor ar trebui să înțeleagă că acest demers este esențial supraviețuirii statului”, a declarat Dorin Recean, consilierul în materie de securitate al președintelui moldovean, doamna Maia Sandu. 

Reuters scrie că fostul stat sovietic și acum una dintre cele mai sărace țări europene a alocat doar puțin peste un miliard de lei (0,45% din PIB) pentru apărare în acest an. 

“Este evident că riscurile de securitate sunt în creștere. Aceasta înseamnă că avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice. Toate instituțiile din aceste sectoare sunt mobilizate pentru a răspunde adecvat acestor riscuri. În continuare, obiectivul nostru principal rămâne menținerea păcii în țara noastră”, a declarat și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Republica Moldova a solicitat aderarea la UE în acest an și a condamnat ferm invadarea Ucrainei de către Rusia. Cu toate acestea, guvernul de la Chișinău depinde aproape în totalitate de gazul rusesc și nu își poate astfel permite să impună sancțiunile europene. În același timp, trupe ruse “de menținere a păcii” au fost trimise în regiunea separatistă Transnistria, de unde amenință “pasiv” Moldova.

Surse: Reuters, Moldpres

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday