Pe canalele de propagandă ruse, bloggerii militari anticipează că, după încheierea referendumurilor de anexare, marți, Duma de Stat a Federației Ruse va vota joi, 29 septembrie, anexarea regiunilor Herson, Zaporijie, Donețk și Luhansk la Federația Rusă. Ulterior, președintele Putin ar urma să dea un ultimatum Ucrainei de retragere din aceste teritorii. În acest calendar, cel mai probabil Rusia va declara oficial război Ucrainei la finalul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare.

Întrebat ce se va întâmpla după aceea și dacă Rusia va folosi arme nucleare pentru a apăra noul teritoriu (anexat) de contraofensiva ucraineană, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că “toate legile, doctrinele, conceptele și strategiile Federației Ruse se aplică pe întreg teritoriul său”

În ciuda unei eventuale creșteri a retoricii nucleare, analiștii se așteaptă ca, cel puțin în primă fază, Rusia să escaladeze conflictul prin lovirea cu rachete a punctelor de infrastructură critică, așa cum ar fi stațiile de curent, barajele și nodurile de comunicații, precum și a centrelor de comandă (inclusiv politică) din Kiev și din marile orașe ucrainene. Deja, duminică, Rusia a lovit cu drone kamikaze (de producție iraniană) clădirea administrativă din centrul Odesei.

Aparent fără legătură cu o astfel de posibilă evoluție, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat într-un interviu pentru CBS că SUA au livrat deja două sisteme antiaeriene performante NASAMS. Acestea au o rază mai scurtă de acțiune (20-50 Km, funcție de variantă) decât bateriile sovietice S-300, dar sunt mai eficiente împotriva rachetelor ghidate (inclusiv a dronelor) și a aeronavelor de atac la sol care zboară la altitudine joasă. Achiziția primelor două sisteme pentru Ucraina fusese anunțată de SUA încă din iulie, iar în august Administrația Biden a anunțat comandarea a încă șase astfel de sisteme care, cel mai probabil, vor asigura apărarea antiaeriană a Kievului și a marilor centre populate ale Ucrainei.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Analistul militar ucrainean Oleg Jdanov spune că SUA au ridicat în acest weekend toate cele trei aeronave RC-135S Cobra Ball pe care le are în dotare. Acestea sunt avioane de localizare radio cu rază lungă a lansărilor de rachete intercontinentale (ICBM). Jdanov mai spune că SUA dau astfel un semnal Rusiei că urmărește îndeaproape eventuale mișcări ale arsenalului său nuclear.
  • În Donbas, Armata Ucraineană a lovit cu HIMARS un centru de comandă din localitatea Alcevsk. Informații neconfirmate arată că a fost vizat chiar comandamentul trupelor private Wagner, principala forță de impact a Rusiei de pe frontul din Donețk.
  • În direcția Liman, Armata Ucraineană a continuat manevrele de încercuire a orașului, considerat punct strategic pentru înaintarea spre Luhansk.
  • Pe Frontul de Sud, rușii au lovit cu rachete orașele Zaporijie și Odesa. Ucrainenii au bombardat două depozite de muniții din Herson.

Surse alternative: Ukrinform, Wartranslated

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday