Declarația lui Serghei Lavrov a fost făcută în marja Adunării ONU de la New York. Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, după așa-zisele referendumuri care au loc în aceste zile, ministrul rus de Externe a spus că “toate legile, doctrinele, conceptele și strategiile Federației Ruse se aplică pe întreg teritoriul său”.

Totuși, doctrina de apărare a Rusiei prevede că armele nucleare pot fi folosite numai în situația în care “existența statului rus ar fi amenințată”. Analiștii au observat anterior că această formulare poate fi interpretată de decidenții de la Kremlin pentru folosirea abuzivă a armelor nucleare. Referendumurile de anexare a teritoriilor ocupate (Herson, Zaporijie, Donețk și Luhansk) se vor încheia marți, iar joi, 29 septembrie, este prevăzut un vot în Duma de Stat pentru anexarea de facto a acestor teritorii ucrainene, la care se adaugă Crimeea, anexată în 2014.

Cele mai importante evoluții din ultimele 24 de ore:

  • ISW observă că, deși ucrainenii continuă să facă câștiguri tactice pe Frontul de Est, mișcarea acestora se face acum de-a lungul principalelor drumuri, din cauza debutului sezonului ploios de toamnă. Mocirla îngreunează mișcarea blindatelor și a utilajelor militare grele.
  • Armata Ucraineană anunță că ieri a doborât două Suhoiuri Su-30 (supremație aeriană), un Su-25 (pentru atac la sol) și un Su-34 (bombardier supersonic). O dronă a suprins momentul doborârii (cu un aruncător de umăr) a aeronavei Su-34, undeva în regiunea Harkov.

  • În regiunea Zaporijie, parțial ocupată de ruși, explozii puternice au avut loc aseară în centrul orașelor Melitopol și Berdiansk.
  • Tot pe Frontul de Sud, în regiunea Herson, ucrainenii au bombardat Novaia Kakhovka și la sud de Nipru, lângă orașul Herson. Sursele ruse susțin că trupele ucrainene se pregătesc să împingă frontul la sud de Novovojnesenske (dinspre Krivoi-Rog).

Surse alternative: ISW, Reuters, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday