Agenția de presă iraniană Fars a informat că poliția a folosit gaze lacrimogene, dar potrivit unor surse kurde forțele de ordine ar fi deschis focul. Autoritățile au confirmat decesele și au adăugat că le consideră suspecte, dând vina pe “grupări teroriste”. Conform CNN numărul răniților ar fi urcat la 75 în cele câteva zile de manifestații din țară.

Guvernatorul Teheranului a dat vina pe “agenți străini” care ar fi creat agitație între protestatari și ar fi atacat forțele de ordine. 

Potrivit Reuters, sunt cele mai ample proteste din ultima perioadă și reflectă nemulțumirile de la nivelul societății legate de drepturile femeilor, dar și de problemele economice și de securitate cu care țara se confruntă. Săptămâna trecută, Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani, a fost arestată de Poliția Moralității, o structură religioasă, pentru “ținută nepotrivită”. Ea a fost bătută iar ulterior a murit, incidentul declanșând largi proteste în Teheran și în mai multe orașe din Iran.

Surse: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday