Financial Times scrie că analiștii occidentali au observat un disconfort al Chinei și al Indiei față de Putin, în discuțiile de săptămâna trecută. Premierul indian, Narendra Modi, i-a spus direct președintelui rus că “era în care trăim nu mai este una a războiului”, iar în discuția cu Xi Jinping, Putin a spus că “are în vedere temerile guvernului de la Beijing cu privire la situația din Ucraina”. 

Potrivit oficialilor europeni de rang înalt, chestionați de publicația britanică, comentariile premierului indian Narendra Modi și ale președintelui Xi Jinping reprezintă “un semnal clar și real” de dezacord, chiar cu “caracter critic”, față de războiul lansat de Rusia în Ucraina. Analiștii au mai scos în evidență faptul că acțiunile Indiei și ale Chinei s-ar putea îndrepta spre o poziție mai degrabă neutră, ambiguă, care să le permită să mențină relațiile apropiate cu Rusia dar, în același timp, o ușă deschisă și față de Ucraina și Occident.

Vorbind strict de Narendra Modi, nu cred că îi place deloc ceea ce se întâmplă [în Ucraina]. Cred că era mult mai bine să adopte o poziție de ambiguitate în care să rămână prietenos față de ambele părți și să beneficieze de această poziție”, a declarat unul dintre oficialii europeni.

Declarațiile Chinei și Indiei de săptămâna trecută au marcat cel mai clar și mai important dezacord public față de războiul din Ucraina din partea celor mai mari două economii ale lumii dintre cele care au decis să nu sancționeze Rusia. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a explicat faptul că, în esență, comentariile celor doi lideri arată că Putin se izolează din ce în ce mai mult de comunitatea internațională”.

Această schimbare în politica externă a celor două țări ar putea afecta grav Rusia, mai precizează oficialii europeni. Vladimir Putin a declarat în urmă cu două săptămâni că țări precum China au reușit să compenseze relația comercială pierdută cu Europa. Pe de altă parte, deși China a profitat de achiziționarea de mărfuri rusești la prețuri reduse, temerile cu privire la o nouă serie de sancțiuni din partea SUA au obligat companiile chineze să fie precaute în relația cu Moscova și, implicit, în umplerea golurilor pe care sancțiunile europene le-au provocat în sectorul apărării și al tehnologiei din Rusia.

Analiza completă pe Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday