The Washington Post scrie că Colin Kahl, adjunctul secretarului american al Apărării și care se ocupă cu politicile Pentagonului, a cerut săptămâna trecută departamentului militar responsabil pentru operațiunile psihologice în mediul online să furnizeze până luna viitoare un raport complet al activității. Solicitarea, după ce Casa Albă și unele agenții federale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o încercare din partea unor angajați ai Departamentului Apărării de a manipula audiențele din străinătate.

Ancheta pleacă de la o dezvăluire a cercetătorilor din cadrul companiilor Stanford Internet Observatory și Graphika, specializate în cercetări din domeniul online, care au arătat luna trecută că Facebook și Twitter au șters peste 150 de conturi false ale unor persoane și site-uri create în SUA. Deși aceștia nu au precizat dacă aceste conturi false aparțin Armatei SUA, doi oficiali cu informații în domeniu au declarat sub protecția anonimatului pentru The Washington Post că Centrul de Comandă al Statelor Unite se numără printre entitățile vizate. 

Sursele publicației americane au precizat că unele conturi false au fost blocate recent, iar unele postări (chiar și din această vară) criticau războiul “imperialist” lansat de Rusia în Ucraina și avertizau asupra impactului direct al conflictului asupra țărilor din Asia Centrală. Cu toate acestea, conturile false – care se foloseau de tactici de propagandă folosite de țări precum Rusia și China – nu au fost foarte urmărite de utilizatori, iar alte conturi, cu postări mult mai evidente și, implicit, mai ușor de vizat de rețelele de socializare, au atras un număr mai mare de urmăritori.

Potrivit raportului celor două companii, printre conturile blocate se numără și un site de radio fantomă în limba persană care distribuia conținut repostat, obținut de la Voice of American Farsi și Radio Europa Liberă, radiodifuzori finanțați direct de guvernul SUA. Un alt cont fals a distribuit pe Twitter informații conform cărora rudele refugiaților afgani decedați raportau că trupurile au fost returnate din Iran cu organe lipsă. În tweet mai era atașat și un videoclip preluat dintr-un articol postat pe un site afiliat Armatei SUA. 

Centrul de Comandă al SUA (Centcom) nu a comentat informațiile raportului. Cu toate acestea, un oficial al Pentagonului a precizat că dacă informația referitoare la prelevarea de organe, distribuită pe Twitter, se dovedește a fi distribuită din umbră de Centcom, acest lucru ar implica “o încălcare absolută a doctrinei și practicilor” Armatei SUA.

The Washington Post mai scrie că, odată cu ascensiunea Rusiei și Chinei ca competitori strategici, comandanții militari americani au simțit nevoia de a riposta, inclusiv în mediul online, o inițiativă susținută de Congresul American. “Frustrat” însă de obstacolele legale în calea Pentagonului de a desfășura activități clandestine în spațiul cibernetic, Congresul a adoptat la sfârșitul anului 2019 o lege care permite Armatei SUA să desfășoare operațiuni “în mediul informațional” cu obiectivul de a apăra Statele Unite și de a răspunde dezinformărilor guvernelor străine menite să submineze interesele federale ale guvernului american. Astfel, măsura, cunoscută sub denumirea “Secțiunea 1631”, permite Armatei SUA să desfășoare “operațiuni psihologice clandestine” fără a depăși ceea ce CIA a pretins ca fiind teritoriul său. 

În acest sens, The Washington Post a descoperit, într-o investigație separată, că în 2020 (la un an de la adoptarea “Secțiunii 1631”) Facebook a blocat și șters conturi false create de Centcom pentru a răspunde dezinformării distribuite de China pe rețeaua de socializare care susținea că pandemia de Covid a pornit de la un virus creat de armata SUA într-un laborator.

Michael Lumpkin, un fost oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului, a declarat că operațiunile clandestine de influență în mediul online joacă un rol important în sprijinul misiunilor militare, dar acest rol ar trebui să fie restrâns, cu “supraveghere intruzivă” de către conducerea militară și civilă. Acesta a avertizat că, în cazul în care acest fel de operațiuni în mediul online depășesc prevederile legale, Pentagonul “riscă să-și facă mai mulți dușmani decât prieteni”.

Ancheta integral pe The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday