Război în Ucraina. Armata Ucraineană a bombardat ieri o bază militară din orașul Valuiki, regiunea rusă Belgorod și a înaintat în Kupiansk, la stânga râului Oskil. Vladimir Putin a spus că Armata Rusă ar putea răspunde cu “atacuri mai serioase”.

Ofensiva ucraineană pe Frontul de Est continuă, prin consolidarea celor două capete de pod făcute anterior, la Kupiansk și la SV de Izium spre Liman. Aceasta are încă un caracter pregătitor pentru o ofensivă propriu-zisă.

Părând să se refere la bombardamentul ucrainean asupra unei baze militare din regiunea rusă Belgorod, Vladimir Putin a declarat Rusia a efectuat până acum atacuri restrânse ca răspuns la “actele teroriste și încercările ucrainene de a deteriora infrastructura noastră civilă. Mai recent, forțele armate ruse au dat câteva lovituri sensibile, care trebuie înțelese ca focuri de avertisment. Dacă situația continuă în această manieră, răspunsul va fi mai serios”, a spus Putin. El a răspuns astfel cererilor tot mai frecvente din societatea rusă, care s-au întrebat dacă Belgorod mai face parte din Rusia.

Dar forțele ruse au intensificat recent atacurile asupra infrastructurii civile în toată Ucraina, lovind cu preponderență barajul de la Krivoi Rog, pentru a întârzia ofensiva ucraineană de pe Frontul de Sud.

Principalele evoluții din ultimele 24 de ore:

  • Centrul de Rezistență ucrainean a avertizat că se așteaptă la atacuri “sub steag fals” ale rușilor în zonele ocupate tot de ei, între 17 și 20 septembrie. ISW consideră că “răspunsurile informaționale imediate și coordonate ale Rusiei sugerează că partizanii ucraineni ar putea să nu fie responsabili pentru asasinarea, ieri, a procurorului general al republicii separatiste din Luhansk și a adjunctului acestuia”.
  • Orașul Kupiansk din regiunea Harkov este acum complet sub controlul ucrainenilor.
  • Pe Frontul de Sud, forțele ucrainene au lovit cartierul general al forțelor de ocupație din Herson, probabil folosind HIMARS. Continuă manevrele la sol în trei zone ale regiunii Herson, ca parte a contraofensivei din sud.
  • Aviația Ucraineană informează că a efectuat ieri 15 misiuni de atac la sol, pe Frontul de Sud.

Folosim cookies