Știu că era în care ne aflăm acum nu este una de război, și v-am transmis deja asta și la telefon”, i-a spus premierul indian Narendra Modi președintelui Vladimir Putin. Cei doi au s-au întâlnit și au discutat cu prilejul reuniunii Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, din care fac parte Rusia, China, India, Pakistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan. 

Premierul Indiei a explicat că acum omenirea se confruntă cu probleme grave care trebuie să ia prim-planul atenției mondiale, precum criza energetică, cea din domeniul alimentar sau al îngrășămintelor. La rândul său, Vladimir Putin i-a răspuns lui Narendra Modi că îi înțelege îngrijorările: “Vă cunosc poziția față de conflictul din Ucraina, îngrijorările dumneavoastră […]. Vrem să punem capăt acestor probleme cât mai curând posibil”, a declarat președintele rus.

Aceasta a fost prima întâlnire față în față dintre cei doi lideri, de la izbucnirea războiului din Ucraina. De altfel, Modi a refuzat să condamne în mod explicit invazia și a preferat doar să îndemne la dialog, în contextul în care era binecunoscută apropierea dintre cei doi, dar și dependența Indiei de Rusia mai ales în domeniul energetic și al armelor. Oficialii indieni au refuzat, de asemenea, să ia poziție împotriva Rusiei în cadrul adunărilor ONU. 

Reamintim, ieri, Vladimir Putin a mai declarat că, pe lângă îngrijorările Indiei, are în vedere și temerile guvernului de la Beijing cu privire la situația din Ucraina. În următoarele ore, Vladimir Putin se va întâlni și cu omologul său turc, Recep Erdogan. Liderul de la Ankara i-a cerut președintelui rus să pună capăt războiului “cât mai curând posibil”, pe cale diplomatică.

Surse: Reuters, Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday