Frontul de Sud. Forțele ruse au lansat opt rachete de croazieră asupra barajului Karaciun, de lângă Krivoi Rog, iar spargerea acestuia a ridicat nivelul râului Inhuleț cu 2,5 metri. ISW arată că acțiunea vizează provocarea unor inundații în aval, unde ucrainenii au stabilit un cap de pod peste Inhuleț, cu intenția de a lărgi acest cap de pod spre sud, pentru a putea încercui Hersonul.

Deși sursele militare ucrainene își mențin tăcerea operațională privind acțiunile pe acest front, șeful Consiliului Regional Herson a anunțat că forțele ucrainene au eliberat Kiselivka și au înaintat la circa 23 de km de Herson dinspre NV. Nu există încă o confirmare pentru aceste informații. Potrivit ISW, în acest moment există trei zone de mișcare a trupelor ucrainene pe Frontul de Sud – la NV de Herson, în jurul capului de pod ucrainean peste râul Inhulets și dinspre Krivoi Rog, în nordul regiunii Herson.

De partea cealaltă, sursele ruse afirmă că ucrainenii au desfășurat un atac dinspre Zaporijie spre Melitopol, care ar fi fost respins. Nu există confirmare nici pentru această acțiune. Rușii se așteaptă ca alte atacuri să urmeze în această zonă, cu scopul înaintării pe două direcții – spre Energodar (unde se află și CN Zaporijie) și spre Melitopol. Totuși, Aleksei Arestovici, consilierul prezidențial ucrainean, a declarat anterior că această linie este puternic fortificată de ruși.

Frontul de Est. Contraofensiva ucraineană din estul regiunii Harkov continuă să degradeze forțele ruse și să amenințe artileria și apărarea antiaeriană rusă, potrivit ISW: “Progresele ucrainene din estul Ucrainei au forțat probabil forțele ruse să tragă apărarea antiaeriană mai departe de linia frontului pentru a proteja acele sisteme de focul artileriei ucrainene, expunând potențial trupele ruse din prima linie la atacuri aeriene”.

Surse rusești au continuat să informeze despre atacuri terestre limitate ucrainene în estul Harkov, în nordul regiunii Donețk și în vestul regiunii Luhansk.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday