Joi, Coreea de Nord a adoptat o lege care autorizează lansarea ”automată” de atacuri nucleare în cazul în care conducerea țării sau sistemele de comandă și control sunt amenințate. Reuters relatează că, potrivit experților,  legislația subliniază de fapt temerile liderului Kim Jong-un cu privire la o lovitură de stat coordonată de o forță străină.

Coreea de Nord a consacrat dreptul de a folosi atacuri nucleare preventive pentru a se proteja, Kim Jong-un declarând că legislația face statutul nuclear al țării “ireversibil” și inutile discuțiile despre denuclearizare. 

În cazul în care sistemul de comandă și control asupra forțelor nucleare de stat este pus în pericol din cauza unui atac al forțelor ostile, va fi lansată automat și imediat o lovitură nucleară pentru distrugerea forțelor ostile”, se precizează în lege, potrivit agenției de presă de stat.

Kim deține “comandă monolitică” asupra forțelor nucleare, dar formularea legii poate indica că, dacă va fi ucis, un oficial înalt va fi desemnat să autorizeze loviturile nucleare, a declarat Ankit Panda, un expert american.

Ideea de bază aici este de a comunica Statelor Unite și Coreei de Sud că decapitarea conducerii nord-coreene nu le va scuti de represalii nucleare”, a afirmat expertul, menționând că există precedente în alte state nucleare, inclusiv în SUA, în timpul Războiului Rece.

Atât Statele Unite, cât și Rusia au folosit sisteme tehnice (inclusiv infama “Mână Moartă” a Uniunii Sovietice), concepute pentru a asigura protocoale de represalii nucleare, chiar și în cazurile în care liderii ar fi fost uciși.

Deocamdată, acest tip de sistem pare puțin probabil să fie pus în practică în Coreea de Nord, bazându-se în principal pe stabilirea unui protocol de acces la armele nucleare, potrivit lui Panda. “M-aș aștepta, pentru moment, ca sistemul să se bazeze pe pașii organizatorici: de exemplu, primul secretar al Partidului Muncitorilor ar putea confirma că Kim Jong Un a fost ucis în cursul unui conflict, autorizând astfel eliberarea de arme nucleare”, a spus el.

Deși Coreea de Sud și Statele Unite spun că nu încearcă să schimbe guvernul Coreei de Nord prin forță, ambele țări au planuri de război care implică lovituri împotriva conducerii regimului de la Phenian.

Pe fondul tensiunilor din 2017, administrația Trump a insistat că nu are intenția de a lansa o “lovitură sângeroasă” împotriva lui Kim Jong Un, dar a revizuit și a actualizat în secret planurile de război pentru înlăturarea acestuia de la putere, potrivit unei cărți a jurnalistului Bob Woodward.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, care a preluat mandatul în mai, a acordat public o importanță mărită așa-numitului sistem “Kill Chain” pentru a contracara un atac nuclear nord-coreean și investește în dezvoltarea armelor care ar fi utilizate în cadrul unei astfel de misiuni.

Programul Kill Chain al Coreei de Sud a fost dezvoltat în urmă cu un deceniu, când Coreea de Nord și-a intensificat dezvoltarea nucleară. Programul prevede atacuri preventive împotriva rachetelor statului vecin și, eventual, a conducerii sale, dacă un atac nuclear al Coreei de Nord pare iminent.

În discursul său de joi, Kim a citat numele Kill Chain și strategiile aferente acestuia, spunând că acestea justifică dezvoltarea nucleară a Coreei de Nord.

Analiza integrală la Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday