Politico: Pe lângă Ungaria și Slovacia, cel puțin încă două țări UE se opun plafonării prețului gazelor importate din Rusia. Italia și Polonia cer chiar mai mult, plafonarea tuturor importurilor de gaze, nu numai a celor din Rusia.

Politico citează surse diplomatice care arată că, în interiorul Uniunii Europene, au început negocierile privind pachetul, în cinci puncte, propus de Comisie, pentru limitarea efectelor crizei energetice din această iarnă.

Cea mai controversată problemă este limitarea prețurilor la gazele rusești, măsură asupra căreia Politico scrie că “sunt capitale europene cu viziuni foarte contradictorii”. Germania principala poartă de intrare a gazelor rusești este “sceptică”, considerând probabil că Rusia fie nu va mai livra gaze deloc, fie va găsi o breșă în solidariatatea europeană. “Ungaria, cel mai apropiat aliat al Rusiei în UE, este împotriva impunerii unui plafon, la fel și Slovacia și cel puțin alte două țări europene”, scrie Politico, fără a numi țările respective. Ungaria vrea ca orice pachet energetic să fie aprobat doar cu un consens unanim al tuturor țărilor, iar nu printr-o procedură de urgențăm cu vot majoritar, așa cum dorește Comisia.

Alte țări, inclusiv Polonia și Italia, doresc ca UE să meargă chiar mai departe și să limiteze prețurile de achiziție pentru toate gazele importate în UE, nu numai pentru cele rusești. Comisia Europeană a fost în general împotriva ideii de a limita chiziția tuturor gazelor importate, care ar fi mult mai complexă decât o plafonare impusă Rusiei. În schimb, Norvegia, care acum este cel mai mare furnizor de gaze naturale al blocului, a spus că ar putea fi deschisă la impunerea unui plafon inclusiv pentru gazele proprii. Există însă dubii că SUA, care furnizează o parte importantă a gazelor lichefiate, ar putea intra într-un astfel de plan.

Comisia nu a abordat problema decuplării prețurilor la gaze naturale de cele la energie electrică, iar asta a nemulțumit mai multe țări membre, care susțin ideea. De altfel, mai scrie Politico, anunțul Ursulei von der Leyen a luat prin surprindere mai multe țări, care se așteptau ca propunerile Comisiei să fie discutate, înainte de a fi anunțate public. Totuși, mai toate cancelariile europene au apreciat faptul că preluarea controlului dezbaterii de către Comisia Europeană poate grăbi adoptarea unor soluții.

Sursa: Politico

Folosim cookies