UPDATE, ora 20.00. Forțele ucrainene au cucerit Balaklia, punct de pivotare pe Frontul de Est, care permite înaintarea atât spre Izium cât și spre Kupiansk. Imaginile arată soldații ucraineni în centrul localității și steagul Ucrainei înălțat din nou pe clădirea consiliului local.

UDATE, ora 16.00. Anunțul a fost făcut de adjunctul șefului operațional al Comandamentului Ucraunean, într-un briefing în care s-a ferit totuși să numească localitățile eliberate și direcțiile de înaintare: În general, unitățile noastre în direcții separate au avansat de la 2 kilometri până la câteva zeci de kilometri adâncime în apărarea inamicului. Suprafața totală a teritoriului revenit sub controlul Ucrainei în direcțiile Harkov și Bugul de Sud (nr- Frontul de Sud) depășește 700 de kilometri pătrați. Pe parcursul desfășurării acțiunilor active în direcția Harkov, au fost eliberate peste 20 de așezări”.

Rapoartele din sursele ruse confirmă într-adevăr înaintarea Armatei Ucrainene pe Frontul de Est, iar imaginile de pe rețelele de socializare arată numeroși soldați ruși căzuți prizonieri, mulți dintre ei foarte tineri. Potrivit bloggerilor ruși, ucrainenii se mișcă repede, în unități de dimensiuni mici, și cu armament ușor.

Acest lucru le permite să spargă rapid liniile de apărare, dar uneori rezervele ruse reușesc să recucerească localitățile luate de ucraineni. Informațiile de acest fel încă așteaptă confirmare, dar pot oferi un context care ar putea explica rapiditatea ofensivei ucrainene de la Harkov.

De asemenea, echipamentul capturat de ucraineni de la ruși indică faptul că, pe Frontul de Est, aceștia au lăsat în apărare blindate și tehnică mai veche, mutând probabil cele mai coi capacități pe Frontul de Sud, acolo unde Armata Ucraineană a deschis o ofensivă spre Herson, în urmă cu zece zile.

Situația frontului, joi, 8 septembrie 2022, ora 9.00
În analiza sa zilnică, ISW arată că forțele ucrainene au avansat cel puțin 20 de kilometri pe Frontul de Est, între Izium și Harkov, eliberând o suprafață de cel puțin 400 de kilometri pătrați.

Contraofensiva “de oportunitate”, cum o numește ISW (care consideră că tot cea de pe Frontul de Sud reprezintă principalul obiectiv al ucrainenilor) se dovedește extrem de eficientă. Între timp, numeroși analiști militari ruși par acum complet dezinteresați de acțiunile din sud ale ucrainenilor și consideră că atacurile acestora din regiunea Herson au fost doar o distragere menită să determine Rusia să mute forțele din regiunea Harkov.

Numeroase imagini de pe rețelele de socializare arată soldați ruși căzuți prizonieri, mulți dintre ei fiind de 19-20 de ani. Acest lucru sugerează că Rusia a adus un număr mare de recruți puțin instruiți pe Frontul de Est, după ce a mutat soldați profesioniști și echipamente grele pe Frontul de Sud, ceea ce a făcut mai facilă ruperea liniilor la Harkov de către Armata Ucraineană.


ISW arată că ucrainenii au lansat un al doilea atac pe Frontul de Est de la sud de Izium, iar sursele ruse sunt de părerea că acest oraș riscă să fie încercuit foarte repede, prin tăierea liniei de comunicații între Izium și Kupiansk. Tonul folosit de bloggerii militari ruși este acum unul de “panică și descurajare”, observă ISW – ei nu numai că recunosc câștigurile teritoriale semnificative făcute de Ucraina, dar vorbesc și despre amploarea surprizei, care poate probabil demoraliza forțele ruse.

De altfel, ucrainenii nu au mai impus aceeași cenzură a postărilor de pe rețelele sociale și pe Frontul de Est, așa cum au făcut-o pe Frontul de Sud. Acest lucru permite circulația imaginilor cu prizonieri și pe rețelele din Rusia, cu un efect negativ asupra soldaților.

În discursul său de la miezul nopții, președintele Zelenski a felicitat trupele ucrainene care acționează în regiunea Harkov și le-a mulțumit în numele națiunii ucrainene.

Alte evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Vladimir Putin a încercat să nege prezența trupelor ruse în Centrala Nucleară Zaporijie, arătând că acolo sunt doar trupe Rosvgardia (Garda Națională). Dar trupele Rosvgardia participă nemijlocit la ostilitățile din Ucraina.
  • Partidul de guvernământ din Rusia a propus data de 4 noiembrie pentru organizarea de referendumuri de anexare a teritoriile ocupate.
  • Pe Frontul de Sud, forțele ucrainene au continuat loviturile de artilerie și aviație asupra nodurilor logistice rusești, a concentrărilor de forțe și de echipamente din regiunea Herson.
  • Atât sursele ruse cât și cele ucrainene au raportat mișcări de trupe în nordul și în vestul regiunii Herson, dar nu există informații verificate privind avansul de ieri al trupelor ucrainene.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday