Albania întrerupe legăturile diplomatice cu Iranul și ordonă tuturor diplomaților ambasadei să părăsească țara până joi, pe care o acuză că a fost în spatele unui atac cibernetic în iulie. SUA au condamnat, de asemenea, Iranul pentru atacul asupra unui aliat NATO.

Guvernul a decis cu efect imediat să pună capăt relațiilor diplomatice cu Republica Islamică Iran. Acest răspuns extrem este direct proporțional cu gravitatea și riscul atacului cibernetic care a amenințat să paralizeze serviciile publice, să șteargă sistemele digitale și să acceseze informații guvernamentale și să stârnească haos și insecuritate în țară”, a declarat premierul alban Edi Rama.

Ancheta demarată de Albania a concluzionat că Iranul a lansat pe 15 iulie un atac cibernetic asupra infrastructurii țării. Rezultatele investigației au atras și răspunsul SUA, care a luat parte la anchetă. ”Statele Unite vor lua măsuri suplimentare pentru a trage Iranul la răspundere pentru acțiunile care amenință securitatea unui aliat al SUA și vor crea un precedent tulburător pentru spațiul cibernetic”, a declarat Consiliul Național de Securitate al Casei Albe într-un comunicat.

Iranul nu a răspuns încă deciziei Albaniei de a renunța la relațiile diplomatice. 

Încă din 2014, relațiile diplomatice dintre Albania și Iranul au devenit tensionate, după ce Tirana a acceptat să primească aproximativ 3.000 de membri ai grupului de opoziție exilat, Organizația Poporului Mujahideen din Iran, care s-au stabilit într-o tabără de lângă orașul Durres, principalul port albanez.

Sursa: Reuters

Foto: Liskonogaleksey | Dreamstime.com

Folosim cookies