Analiză. Administrația Biden înarmează Ucraina cu arme din ce în ce mai eficiente, care pot provoca daune serioase forțelor ruse și, spre deosebire de începutul războiului, americanii nu mai par îngrijorați de reacția Moscovei.

În ultimele luni, Washingtonul a livrat Ucrainei arme eficiente precum drone noi, rachete mai puternice și sisteme HIMARS în valoare de miliarde de dolari. Noile pachete de asistență sunt superioare celor din primele zile ale războiului, când guvernul SUA manifesta reținere în a detalia ce anume trimitea în Ucraina, pentru a nu stârni furia Moscovei. 

Dar lucrurile s-au schimbat, pe măsură ce Kievul a demonstrat că luptă cu îndârjire împotriva invadatorilor, iar amenințările Kremlinului s-au rezumat la declarații.

De-a lungul timpului, Administrația [Biden] a recunoscut că poate furniza arme mai puternice ucrainenilor, mai capabile, cu rază lungă de acțiune, iar rușii nu au reacționat”, a declarat fostul ambasador al SUA în Ucraina, William Taylor, pentru The Hill.

Rușii au mers la cacealma și au cam blufat, dar nici nu au fost provocați. Și a existat îngrijorare la început – există încă într-o oarecare măsură – dar teama de a provoca rușii a scăzut”, a adăugat Taylor.

Când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Putin a precizat clar că orice țară occidentală care furnizează anumite arme Ucrainei, inclusiv avioane și sisteme de apărare antirachetă, ar putea fi considerată ca parte implicată direct în conflict. 

Deși SUA au livrat Ucrainei arme în valoare de peste 10 miliarde de dolari în ultimele șase luni, Washingtonul era reținut în primele zile ale războiului, refuzând uneori să detalieze armamentul trimis Ucrainei. “Securitatea operațională contează pentru ucraineni”, a declarat reporterilor, în martie, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby. “Ei luptă pentru țara lor, iar Pentagonul nu va detalia public instrumentele cu care fac asta”.  

Americanii au rezistat apelurilor Kievului de a furniza avioane de luptă, respingând la începutul lunii martie un plan care implica transferul avioanelor MiG-29 din Polonia în Ucraina, de teamă escaladării tensiunilor cu Rusia.   

În aprilie, potrivit informațiilor din presă, se pare că președintele Biden i-a transmis secretarului Apărării Lloyd Austin și secretarului de stat Antony Blinken să manifeste atenție asupra retoricii publice și să reducă tonul, după ce șeful Pentagonului a declarat că SUA își doresc o Rusie slăbită care să nu poată lansa un alt atac.

Am fost puțin mai atenți la început. Nu știam dacă Putin va găsi și ataca liniile de aprovizionare și convoaiele, nefiind siguri dacă situația va escalada și, de asemenea, nefiind siguri dacă Ucraina va putea folosi ceea ce îi dăm sau dacă va rezista mult timp împotriva Rusiei”, a declarat Michael O’Hanlon, analist militar.

În plus, tot pentru a nu escalada tensiunile, armata americană a amânat un test al rachetei balistice intercontinentale Minuteman III în martie, apoi din nou în aprilie,  pentru a evita “o interpretare greșită”.  Tot în martie, oficialii apărării au ținut secret timp de două săptămâni un test efectuat cu succes al rachetelor hipersonice.

Dar din luna august situația s-a schimbat radical. Oficialii apărării au detaliat că SUA vor trimite pentru prima dată Ucrainei drone de supraveghere ScanEagle, vehicule MaxxPro puternic blindate rezistente la mine și sisteme TOW de rachete antitanc ghidate, precum și diverse muniții noi. Asta după ce administrația a dezvăluit că a trimis în Ucraina și rachete antiradiații de mare viteză AGM-88. 

Privind în viitor, mai multe rapoarte indică faptul că SUA intenționează să trimită în curând sisteme de rachete ghidate de tip Excalibur, arme care pot ținti până la până la o distanță de 70 de kilometri și care i-ar ajuta pe ucraineni să vizeze pozițiile și posturile de comandă ale Rusiei. 

O parte din schimbarea modului de acțiune și a retoricii SUA poate fi atribuită faptului că Kievul a depășit așteptările internaționale și nu a căzut rapid atunci când Rusia a atacat pentru prima dată, potrivit lui Nathan Sales, un fost oficial al Departamentului de Stat, care e de părere că “natura războiului se schimbă”.

La începutul invaziei, predicția Washingtonului era că Kievul va cădea în câteva zile, iar apoi va urma o campanie prelungită de război de gherilă și de insurgență. Un astfel de conflict necesită arme mici, ușoare, portabile, care pot elimina elicoptere și tancuri, armamente precum rachetele Stinger și Javelins, pe care guvernul SUA le-a furnizat rapid. În schimb, bătălia s-a transformat într-un conflict convențional   

Pentru a te angaja într-o astfel de campanie, ai nevoie de o gamă mult mai largă de arme, ai nevoie de artilerie, de drone, de diverse alte forme de armament greu, cum ar fi rachetele anti-navă. Ceea ce se schimbă nu este atât disponibilitatea administrației de a vorbi despre ceea ce oferă, ci natura armelor pe care le oferă de fapt”, a spus Sales. 

Privite dintr-o altă perspectivă, informațiile recente par să indice faptul că Rusia se resimte în urma sancțiunilor impuse de Occident și a unei forțe militare slăbite, pe măsură ce războiul continuă.  

Luna trecută, Reuters a raportat că flota de aeronave a marilor companii aeriene ruse, cum ar fi Aeroflot, va fi folosită pentru piese de schimb pentru alt fel de avioane, probabil militare. Confruntându-se cu pierderi grele pe câmpul de luptă, Putin a încercat luna trecută să sporească personalul de luptă al Rusiei cu peste 130 de mii de soldați, eliminând limita de vârstă pentru noii recruți. Oficialii americani cred că efortul “este puțin probabil să reușească”.

Articolul integral la The Hill.

Folosim cookies