Potrivit unui document văzut de Politico și elaborat în acest weekend de experții Comisiei Europene, aceasta va anunța, înainte de reuniunea de vineri a miniștrilor energiei din UE, măsuri extraordinare de intervenție pe piața energiei. Mai multe capitale europene au avertizat că există risc de tulburări sociale masive și este nevoie de o mai mare protecție a consumatorilor și companiilor în fața tarifelor și inflației în creștere.

Lucrurile au fost precipitate de anunțul Rusiei de sâmbătă că nu va reporni conducta Nord Stream 1, urmat, luni, de o creștere cu 30% a cotațiilor pentru gazele naturale.

Documentul obținut de Politico este datat 4 septembrie și prevede, între alte măsuri impunerea unui preț plafon pe care companiile îl pot plăti Rusiei pentru gaze, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută în cazul petrolului rusesc. Politico arată că sunt dezacorduri semnificative între țările UE cu privire la dacă și cum să fie implementată o astfel de măsură, având în vedere contractele diferite pe care le au cu Gazprom diferitele companii din țările membre.

De asemenea, Comisia Europeană va propune decuplarea prețului energiei electrice de cel al gazelor naturale, dar și suprataxarea profiturilor extraordinare ale companiilor care produc energie din alte surse decât gazele naturale. Miniștrii energiei din UE vor discuta aceste măsuri la finalul săptămânii.

Alte măsuri de piață luate în considerare includ finanțare de urgență pentru companiile care se confruntă cu dificultăți, modificarea regulilor de tranzacționare pe bursele de energie sau suspendarea temporară a piețelor europene cu contracte la termen și derivate pe energie.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, încearcă să împartă propunerile într-un pachet de intervenții imediate și reforme pe termen mai lung. Bruxelles-ul va amâna unele dintre propunerile asupra cărora țările nu se pot pune de acord rapid, mai arată Politico.

Potrivit oficialilor, măsurile finale vor fi probabil publicate pe 14 septembrie, când Ursula von der Leyen va face prezentarea anuală privind starea Uniunii Europene.

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday