Paul Williams, profesor de științe atmosferice la Universitatea Reading din Marea Britanie, a descoperit în urma cercetărilor desfășurate în ultimul deceniu că schimbările climatice influențează turbulențele: “Am efectuat câteva simulări pe computer și am descoperit că turbulențele severe s-ar putea dubla sau tripla în următoarele decenii”.

Turbulențele severe pot pune în pericol chiar și cel mai experimentat personal de zbor. În incidentele aviatice nefatale, turbulențele sunt cauza principală de rănire a însoțitorilor de bord și a pasagerilor, conform Administrației Federale a Aviației, și este unul dintre cele mai frecvente tipuri de accidente aeriene în prezent, conform Comitetului Național pentru Siguranța Transporturilor (CNST) din SUA.

Paul Williams afirmă că în timpul turbulențelor severe, care sunt mai puternice decât gravitația, pasagerii care nu poartă centura de siguranță vor fi aruncați în interiorul cabinei și pot suferi răni grave. Aproximativ 65.000 de zboruri au fost afectate de turbulențe moderate în fiecare an în SUA, iar aproximativ 5.500 se confruntă cu turbulențe severe. 

Iar potrivit cercetărilor lui Williams, aceste numere ar putea crește. Descoperirile sale care au fost confirmate ulterior de observații, unde s-a evidențiat un tip de turbulență numit “turbulență a aerului limpede”. Nu are niciun indiciu vizual, cum ar fi furtunile sau norii, iar spre deosebire de turbulențele obișnuite, lovește brusc și este greu de evitat.

Potrivit CNST, între 2009 și 2018, echipajul de zbor nu a avut niciun avertisment în aproximativ 28% dintre accidentele legate de turbulențe. Analiza lui Williams prezice că turbulențele în aer liber vor crește semnificativ pe tot globul până în perioada 2050-2080, în special de-a lungul rutelor de zbor cele mai aglomerate, iar cel mai puternic tip de turbulență va crește cel mai mult. “De obicei, pe un zbor transatlantic, s-ar putea să vă așteptați la 10 minute de turbulențe. Cred că în câteva decenii timpul poate crește la 20-30 de minute”, a afirmat Williams.

Personalul de zbor din SUA cere accelerarea procesului de tranziție la combustibil sustenabil și schimbarea regulilor de zbor, precum cea care permite transportul copiilor sub 2 ani în brațele părinților. Companiile aeriene plătesc până la 500 de milioane de dolari pe an drept despăgubiri pentru rănile provocate de turbulențe, potrivit Centrului Național pentru Cercetare Atmosferică.

Articolul integral pe CNN.

Foto: Dezzor | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday