UPDATE 2. La finalul ședinței de guvern, Virgil Popescu, ministrul Energiei, și cel al Finanțelor, Adrian Câciu, au detaliat prevederile noilor reglementări.

Contribuția de solidaritate din noua ordonanță este calculată ca diferență între preţul lunar de vânzare și referința de 450 de lei/Mw, iar până acum se impozita 80% din veniturile suplimentare, nu 100%. Guvernul intenționează ca în acest mod, să obțină bani pentru a acoperi golul rezultat la buget după compensarea facturilor. Ministrul Finanțelor argumentează că “este o limitare a adaosului comercial pe lanț, iar producătorii români de energie au nevoie de investiții, și au nevoie să aibă un adaos comercial recunoscut”.

Acesta a adăugat că noua taxă este plătită de producători și intermediari, iar furnizorii o vor plăti doar în cazul în care fac trading. De asemenea, aceasta nu va fi aplicată și pentru sectorul gazelor naturale.

Vicepreședintele PSD, Mihai Tudose, explicase săptămâna aceasta: “Apare noțiunea de preț de referință calculat pe o formulă complicată , care are ca bază prețul de achiziție, recunoașterea unor investiții și o cotă de profit. Ceea ce depășește acest preț de referință, la vânzare, va intra într-un fond de solidaritate, într-un cont deschis la Ministerul de Finanțe, de unde se va plăti compensarea acordată consumatorului final.”

Principalele declarații, Virgil Popescu, ministrul Energiei:

  • Se extinde perioada de aplicabilitate a ordonanței 27, de la 1 septembrie, practic de astăzi, dar schema de plafonare și de protecție a populației se extinde de la 1 aprilie 2022.
  • Plafoanele de consum pentru populație rămân între 0 – 100 kw, prețul e același. Între 0 – 300 kw avem același plafon, încercăm să stimulăm populația să facă economie. Diferența de la 255 la 300 kw se aplică conform contractului.
  • IMM, industria alimentară, instituțiile publice, vor plăti plafonat doar 85% din cantitatea consumată, pentru a stimula economia de energie.
  • În iarnă nu vom mai avea plafon de consum pentru gaze. La gaze pentru populație, prețul e reglementat, producătorii trebuie să furnizeze cu 150 lei pe mWh
  • Se descurajează tranzacțiile succesive între traderi. Vom sancționa dur acest tip de comportament, cu 5% din cifra de afaceri.

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu:

  • În această OUG, s-a stabilit o contribuție la fondul de tranziție energetică, achitată de producători, de agregatori, de furnizorii cu activitatea de trading și pentru traderi.
  • Contribuția se va face la buget, iar fondul va asigura plata deconturilor facturilor de către guvern. Prin aceste contribuții de solidaritate, lucrurile intră în normalitate.
  • Se asigură capitalul de recuperat pentru furnizori mult mai rapid. Se descurajează crearea unor prețuri în creștere, în cascadă, mult peste ce înseamnă cost de producție și achiziție.
  • Impactul bugetar al plafonării este de un miliard de lei pe lună, neutralizat din contribuția pe care am impus-o.
  • Taxa de solidaritate este o contribuție a celor ce acționează în piață pentru a asigura sustenabilitatea schemei de compensare. Este o contribuție prin care cei ce au ridicat piața vor participa solidar cu toată lumea. Este o limitare a adaosului comercial pe lanț. Producătorii români de energie au nevoie de investiții, și au nevoie să aibă un adaos comercial recunoscut. Istoricul tradingului din România ne arată că adaosul pentru traderi a fost 1-3% în ultimii 10 ani. A ajuns acum la 200%, 300%.

UPDATE 1. Înaintea ședinței de guvern, premierul Nicolae Ciucă a vorbit și despre taxa de solidaritate pe care o vor plăti cei care tranzacționează energie electrică și gaze, fără a intra însă în detalii privind modul de calcul al acesteia.

Principalele declarații:

  • Prin modificările aduse, nu facem decât să consolidăm și să extindem măsurile de protecție a populației și economiei de scumpirea energiei și gazelor naturale. Menționez că odată cu publicarea în Monitor, am extins și perioada de valabilitate a OUG cu un an și va fi valabilă până pe 31 august 2023.
  • Vom descuraja comportamentul speculativ din piață. Suntem pregătiți ca în funcție de deciziile luate la nivelul UE, să avem flexibilitatea necesară să putem adapta măsurile noastre și să integrăm măsurile luate de Comisia Europeană
  • Am vrut să protejăm populația. Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare și compensare la energie și apreciem că astfel vor fi ferite de creșterile prețurilor la energie și gaze naturale.
  • Am considerat că e important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens. Am luat măsuri pentru a ne asigura că piața internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale, iar sursele de producție a energiei electrice sunt funcționale.

Știrea în forma inițială:

Guvernul a publicat, înaintea ședinței de guvern, un draft al ordonanței care ar trebui aplicată chiar de azi și care modifică plafoanele de consum (înregistrate în 2021) până la care consumatorii beneficiază de un preț compensat. Acestea nu se aplică celor care se încadrează la un consum scăzut în acest an ci doar pe mediile de consum din anul trecut.

  • Astfel, cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de 0,68 de lei/kWh.
  • cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 100,01 – 300 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează la preț întreg.
  • IMM-urile vor achita un tarif de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, indiferent cât este consumul după data de 1 septembrie 2022

Textul ordonanței a fost postată pe siteul guvernului. Ea ar trebui aprobată în ședința care se află acum în desfășurare.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday