Guvernul american nu a oficilizat o astfel de măsură, dar atât Nvidia, companie specializată în procesoare grafice, cât și AMD, al doilea mare producător de microprocesoare, au precizat că guvernul american a modificat licențele de export astfel încât să nu mai poată comercializa în China anumite tipuri de componente avansate.

Experții avertizează că decizia de a interzice exporturile în China de procesoare grafice produse de cele mai mari companii tehnologice americane ar putea afecta grav o serie de companii chineze majore, precum Alibaba, Tencent, Baidu și Huawei. Banca multinațională americană de investiții independente Jefferies a precizat că acestea au două opțiuni: fie să se bazeze pe serviciile de inteligență artificială în cloud oferite de Google sau Amazon, fie să folosească mai multe cipuri și procesoare grafice mai slabe pentru a imita capacitățile celor de vârf de gamă produse de Nvidia și AMD.

Shu Jueting, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerțului din China, a declarat că Beijingul se opune ferm acestor măsuri, argumentând că subminează drepturile companiilor chineze și amenință să perturbe lanțurile globale de aprovizionare. 

Mișcarea SUA vine însă în contextul în care companiile tehnologice americane, ce importă cipuri la prețuri mici din China, par a-și fi asigurat furnizori din altă sursă. Președintele Taiwanului, doamna Tsai Ing-wen, a declarat că statul său “urmărește să întărească cooperarea cu Statele Unite în industriile din domeniul înaltei tehnologii, precum cea a dezvoltării de semiconductori”.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday