Conform noii legislații din Statele Unite, cetățenii americani pot recupera 7.500 de dolari din valoarea unui autovehicul electric achiziționat, prin intermediul taxelor pe care le plătesc ulterior statului. Totuși, pentru a fi eligibili, șoferii trebuie să achiziționeze o mașină electrică asamblată în America de Nord, iar bateria mașinii trebuie să conțină un anumit procent de metale extrase sau reciclate direct din SUA, Canada sau Mexic. Politico scrie că aceste reguli devin mai stricte în timp, oferind producătorilor americani de autovehicule timp să se pregătească. 

Guvernul american urmărește să promoveze tranziția către vehiculele electrice și, în același timp, să creeze mai multe locuri de muncă, un obiectiv cheie al Administrației Biden. Noile credite fiscale pentru vehiculele electrice fac parte dintr-un pachet uriaș al guvernului SUA de proiecte pentru taxe, climă și sănătate, cunoscut sub denumirea de Inflation Reduction Act, adoptat de Congres în luna august.

În plus, una dintre țintele proiectului era reducerea dependenței de țări precum China în domeniul materialelor critice folosite în industria vehiculelor electrice. În schimb, Comisia Europeană consideră că noua lege afectează UE, afirmând că este vorba despre “o nouă barieră comerciali transatlantică a SUA”. Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile a transmis că măsura adoptată de SUA subminează regulile Organizației Mondiale a Comerțului și va încetini trecerea la vehiculele electrice. 

Această problemă are potențialul de a se transforma într-un nou conflict pe modelul Airbus-Boeing”, a declarat un diplomat european, referindu-se la războiul comercial transatlantic dintre UE și SUA, izbucnit în 2004, pe fondul acordării de subvenții pentru aeronavele Boeing și Airbus

În același timp, UE a avertizat că astfel de credite fiscale nu ar trebui să facă diferența între producătorii străini și autohtoni. Organul executiv al Uniunii a numit măsura “discriminatorie” și a transmis că riscă să submineze ambițiile climatice comune ale Europei și SUA. De asemenea, Politico scrie că UE are în vedere deschiderea unui dosar la Organizația Mondială a Comerțului.

Analiza completă pe Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday