În cererea formulată, Bloomberg, CNN, ABC, the Associated Press, Wall Street Journal, NBC, NY Times și alte organizații de presă cer judecătorului districtului Florida să autorizeze publicarea a încă două documente pe care Departamentul de Justiție al SUA le-a analizat separat. 

Primul document conține o analiză mai detaliată a bunurilor confiscate de FBI de la reședința Mar-A-Lago, de unde agenții au preluat 33 de cutii ce conțineau peste 100 de înregistrări secrete. Celălalt document conține mai multe detalii despre stadiul analizei “filtru” a departamentului, în care alți agenți FBI (fără implicații directe în dosarul fostului președinte american) trec prin documentele preluate pentru a separa orice detaliu potențial acoperit de “privilegiul avocat-client” (măsură ce protejează confidențialitatea datelor dintre avocați și clienții lor). 

Documentele judiciare identificare sunt esențiale pentru înțelegerea ulterioară de către public a ceea ce s-a întâmplat la vila Mar-A-Lago pe data de 8 august 2022 și a acestei proceduri civile neobișnuite. De asemenea, vor explica mai pe larg acțiunile guvernamentale în timpul executării mandatului de percheziție”, se arată în cererea formulată de organizațiile de presă.

Solicitarea vine la doar câteva ore de la publicarea de către Departamentul de Justiție al SUA a unui document de 54 de pagini care prezintă public, pentru prima dată, dovezi pe baza cărora Donald Trump este acuzat că ar fi încercat să obstrucționeze în mod deliberat acheta federală prin ascunderea unor documente în timpul unor percheziții din iunie. 

Astfel, procurorii au argumentat că asistenții lui Donald Trump au declarat în mod fals în luna iunie 2022 că fostul președinte a returnat toate documentele guvernamentale pe care le păstrase în reședința sa după ce a părăsit Casa Albă, în ianuarie 2021. 

Totodată, documentul publicat de Departamentul de Justiție atestă că avocații lui Trump “au interzis în mod explicit personalului guvernamental să deschidă sau să caute în interiorul oricărei cutii” atunci când agenții FBI s-au deplasat pentru prima dată la vila Mar-A-Lago, în luna iunie, pentru a confisca documentele.

Surse alternative: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday