Prețurile de consum în cele 19 țări care folosesc moneda euro au crescut la +9,1% în august, de la +8,9% cu o lună mai devreme. Analiștii consultați de Reuters se așteptau la un avans de +9%.

Costurile energiei, deși au scăzut ușor (+38,3% la sută în august, comparativ +39,6% în Iulie), sunt principalul pol la scumpirilor, urmate de prețurile alimentelor care au ajuns la o inflație de două cifre (+10,6% de la 9,8% în iulie). Bunurile industriale non-energetice, un element important în calculul Băncii Centrale Europene, au înregistrat o creștere a prețurilor cu +5%, de la +4,5%.

Datele adâncesc îngrijorările BCE, care ia în calcul o nouă majorare a ratei dobânzilor săptămâna viitoare, iar perspectivele nu erau oricum pozitive. Reamintim, în iulie, BCE a majorat dobânda de referință cu 0,5%, în încercarea de a stăpâni inflația, fiind prima majorare după 11 ani.

Creșterea prețurilor la energie chiar înainte de răcirea vremii și perspectiva opririi subvențiilor în Germania sunt un semn clar că inflația va continua să crească și să depășească 10%, înainte de un vârf estimat a fi atins la finalul anului sau la începutul lui 2023, potrivit specialiștilor.

Surse: Reuters, Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday