Galaxia Fantomă (M74) are brațe spiralate bine definite (spre deosebire de structura neregulată și zdrențuită observată în alte galaxii spirale), care se desfășoară vizibil din centru spre exterior, în imaginile noi suprinse de cele două telescoape. Se află la aproximativ 32 de milioane de ani lumină distanță de Pământ, în constelația Pești, și este orientată cu “fața” spre Pământ, ceea ce o face o țintă preferată pentru astronomii care studiază originea și structura spiralelor galactice.

Datele colectate de James Webb și Hubble se completează reciproc pentru a oferi o imagine cuprinzătoare a galaxiei, a transmis Agenția Spațială Europeană. Webb a surprins în profunzime filamente delicate de gaz și praf în brațele grandioase ale M74, lucru care oferă astronomilor șansa de a afla mai multe informații despre primele faze ale formării stelelor.

În timp ce Webb este mai bun la observarea lungimilor de undă în infraroșu ale luminii, Hubble are o vedere deosebit de clară a lungimilor de undă ultraviolete. Acest lucru i-a permis să dezvăluie zone deosebit de luminoase de formare a stelelor.

Combinația de date de la ambele telescoape oferă o înțelegere mai profundă a Galaxiei Fantomă și permite cercetătorilor să observe imagini spectaculoase ale cosmosului. Noile descoperiri fac parte dintr-un efort amplu de a cartografia 19 galaxii, prin colaborare internațională. Acele galaxii au fost deja observate folosind telescopul spațial Hubble NASA/ESA și observatoarele de la sol.

Foto/ESA

Surse: CNN, Agenția Spațială Europeană.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday