Mai mulți oficiali ucraineni au declarat marți că rușii încearcă să împiedice ajungerea inspectorilor Agenției pentru Energie Atomică la Energodar, orașul (sub ocupație) în care se află Centrala Nucleară Zaporijie.

Mihail Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, susține că “Rusia bombardează în mod deliberat coridoarele prin care misiunea AIEA ar trebui să ajungă la CN Zaporijie”, în timp ce un alt consilier al Președinției a scris pe Telegram că Armata Rusă ar simula lupte în orașul Energodar, bombardând inclusiv zona din apropierea centralei nucleare, pentru a-i determina pe inspectori să facă cale întoarsă.

Pe rețelele de socializare au fost semnalate într-adevăr astăzi schimburi de focuri în Energodar, însă nu a putut fi confirmată existența unor lupte.

Echipa Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), condusă chiar de șeful acesteia, Rafael Grossi, a sosit deja în capitala Ucrainei, Kiev, dar nu este clar când se va putea deplasa la Energodar. În mod surprinzător, Rusia s-a pronunțat săptămâna trecută în favoarea acestei inspecții. SUA au reiterat aseară un scenariu de oprire controlată a centralei până la demilitarizarea zonei.

Sursă alternativă: Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday