Analiză. Armata Rusă a irosit numeroase rachete Kalibr, în valoare de milioane de dolari, pe replicile din lemn ale sistemelor de rachete HIMARS plasate de ucraineni în diferite puncte ale frontului.

The Washington Post explică faptul că replicile sistemelor HIMARS sunt fabricate din lemn, dar pot fi imposibil de distins de cele autentice în “ochii” dronelor rusești, care transmit locația presupuselor ținte către navele de război din Marea Neagră. Un oficial ucrainean a transmis pentru WP că, după câteva săptămâni pe teren, țintele false au atras cel puțin 10 rachete de croazieră Kalib, un succes inițial care a determinat Armata Ucraineană să extindă producția de astfel de machete, pentru a le folosi în tot mai multe regiuni ale frontului.

Utilizarea unor astfel de ținte false, care nu a mai fost raportată anterior, este una dintre multele tactici asimetrice pe care forțele armate ale Ucrainei le-au adoptat pentru a face față Rusiei, un inamic cu o armată mai mare și mai bine echipată. The Washington Post scrie că, de cele mai multe ori când Rusia susținea că a distrus sistemele HIMARS ale ucrainenilor, a bombardat de fapt astfel de ținte false plasate de Armata Ucrainei în diferite puncte ale frontului. 

Rușii au susținut că au lovit mai multe sisteme HIMARS decât am trimis noi în Ucraina până acum”, a declarat un diplomat american pentru The Washington Post, care transmite că atenția pe Ucraina o acordă protejării sistemelor de lansare multiplă de rachete furnizate de Occident subliniază importanța acestora pe câmpul de luptă. 

Luna trecută, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat generalilor săi să prioritizeze distrugerea sistemelor ucrainenilor de artilerie cu rază lungă de acțiune, după ce acestea au provocat pagube importante liniilor de aprovizionare ale Armatei Rusiei. De atunci, aproape în fiecare săptămână, Șoigu și alți oficiali ruși anunță distrugerea a câte unui astfel de sistem furnizat de Occident, inclusiv HIMARS. Totuși, un purtător de cuvânt al Pentagonului a negat astfel de informații, precizând la începutul lunii că toate cele 16 sisteme HIMARS trimise de SUA în Ucraina sunt funcționale.

Suntem conștienți de ultimele afirmații ale ministrului Șoigu, care sunt din nou, evident, false. Ceea ce se întâmplă, totuși, cu adevărat, este faptul că ucrainenii folosesc cu o acuratețe și o eficacitate devastatoare fiecare dintre sistemele de rachete de care le-am trimis”, a declarat Todd Breasseale, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Analiștii precizează că, într-un război de durată, găsirea unor noi modalități de a degrada și de a epuiza arsenalul de rachete al Rusiei este esențială pentru Ucraina și armata ei de dimensiuni mai mici. Totodată, țintele false plasate de ucraineni i-ar putea forța pe ruși să ia măsuri de precauție și să-și mute depozitele de muniție și centrele de comandă cât mai departe de liniile frontului, dincolo de raza anticipată a sistemelor HIMARS. 

Analiza completă pe The Washington Post

Sursa Foto: U.S. Marine Corps

Folosim cookies