Război în Ucraina. Lupte raportate la periferia orașului Herson, marți dimineață. Zelenski le cere rușilor să plece sau să se predea. Potrivit Politico, Pentagonul apreciază că Ucraina are “șanse bune” să recupereze teritoriul ocupat de Rusia. Sinteza primelor 24 de ore de la declanșarea contraofensivei ucrainene.


Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) trece în revistă informațiile primei zile de la declanșarea contraofensivei ucrainene, pe Frontul de Sud:

  • Surse ruse și occidentale au declarat că forțele ucrainene au eliberat cinci așezări în prima zi a contraofensivei. Raportul oficial ucrainean despre retragerea regimentului 109 (RP Donețk) care operează în nord-vestul regiunii Herson poate sugera că ucrainenii au traversat râul Inhuleț în Arkhanhelske.
  • Mai mulți bloggeri ruși au raportat că forțele ucrainene au avansat 6 km de la capul de pod peste râul Inhuleț și au capturat așezarea Suki Stavok (la aproximativ 7 km vest de liniile de comunicație rusești, de-a lungul autostrăzii T2207).
  • Grupul operațional ucrainean Kakhovka a declarat că forțele ucrainene au tăiat liniile de comunicație ruse peste Nipru și a numit situația o “șansă strălucitoare” de a recupera teritoriile ocupate de ruși.
  • Atât oficialii ucraineni cât și cei ruși au cerut în ultimele două zile civililor să evacueze regiunea Herson sau să caute adăpost.
  • Primarul ucrainean din Melitopol a declarat că forțele ruse au evacuat spitalul militar pe 29 august, fapt ce indică temerile rușilor privind o ofensivă ucraineană chiar și în zonele aflate mult în spatele frontului.
  • Ministerul rus al Apărării a susținut luni seara că contraofensiva ucraineană a fost un efort limitat, eșuat și că forțele ucrainene au suferit pierderi grele de personal și echipamente după ce au încercat și nu au reușit să avanseze în trei direcții (nespecificate) din regiunea Herson.
  • Bloggerii militari ruși au susținut în mare măsură că rapoartele despre o contraofensivă ucraineană au fost exagerate, false sau că este probabil ca aceasta să eșueze, arătând că forțele ucrainene nu au avut până acum capacitatea de a sparge liniile defensive rusești.

Politico citează doi oficiali de la Pentagon, care, sub protecția anonimatului au declarat că “SUA apreciază că Ucraina are bune șanse de a recupera teritoriile capturate de Rusia în invazia inițială”. Potrivit acestora, țintele acestei faze a contraofensivei sunt tăierea legăturilor forțelor ruse peste Nipru și forțarea acestora să predea orașul Herson.

În adresarea sa de la miezul nopții, președintele Volodimir Zelenski a precizat că nu poate intra în detalii specifice, dar a adresat un apel către soldații ruși: “Ocupanţii ar trebui să ştie: îi vom împinge până la graniţă. Până la granița noastră, a cărei linie nu s-a schimbat. Dacă vor să supraviețuiască, este timpul să fugă. Plecați acasă! Dacă vă este frică să vă întoarceți acasă, în Rusia, ei bine, puteți să vă  predați și vă vom garanta un tratament în conformitate cu toate normele Convențiilor de la Geneva”, a mai spus Zelenski.

Deși, în general, ucrainenii respectă apelul autorităților militare de a nu mai posta informații despre lupte în desfășurare pe canalele de social media, există relatări privind desfășurarea unor lupte în periferia orașului Herson peste noapte și marți dimineața. Locuitorii orașului au putut auzi sunete de mitraliere grele și ceea ce par a fi lovituri de tanc.

Știrea se actualizează…

Folosim cookies