UPDATE, ora 21.00. După numeroasele apeluri la “liniște” pe rețelele sociale, bloggerii și analiștii ucraineni au încetat să mai posteze informații privind contraofensiva Armatei Ucrainene pe Frontul de Sud, pentru a nu periclita acțiunile acesteia cu informații utile pentru ruși. Cu excepția unor imagini și filmulețe care au circulat mai mult pe grupuri închise de Telegram, puține informații au mai fost făcute publice luni după-amiaza. De asemenea, în buletinul său de luni seara, Comandamentul Ucrainean nu suflă nicio vorbă despre contraofensiva de pe Frontul de Sud, deși aceasta a fost confirmată în timpul zilei de luni de un purtător de cuvânt.

Inițial, sursele ruse (Grey Zone – Wagner) au confirmat ofensiva ucrainenilor pe trei direcții, inclusiv faptul că aceasta pare să aibă succes, vorbind chiar despre atacul desfășurat de o companie ucraineană de tancuri, susținută de elicoptere. Rușii se așteaptă ca Armata Ucraineană să ia cu asalt mai multe localități pe timpul nopții de luni spre marți și au semnalat activitatea bateriilor antiaeriene în Herson, ceea ce sugerează prezența aviației ucrainene în zonă.

Ulterior și sursele ruse au oprit difuzarea oricăror informații privind înaintarea ucrainenilor, iar ministerul Apărării din Rusia a emis un comunicat în care arată că ofensiva ucrainenilor ar fi “eșuat lamentabil”. Rușii susțin că ucrainenii ar fi pierdut 26 de tancuri, 23 de vehicule de luptă de infanterie, două avioane de atac Su-25 și peste 560 de militari. 

Luni seara se știe cu certitudine faptul că mult așteptata ofensivă ucraineană a început. Spre deosebire de acțiunile defensive, în care ucrainenii au căpătat experiență în cele șase luni de război, operațiunile ofensive implică tehnică grea (tancuri), la care Armata Rusă este net superioară.

Ofensiva ucraineană pare să se desfășoare susținut de la nord și NV spre Nova Kakhovka, un orășel de 45 de mii de locuitori (înainte de război), aflat la 85 de kilometri vest de Herson. Anterior, ucrainenii au bombardat podurile de peste Nipru, ceea ce face aproape imposibil de evacuat masiv tehnica de luptă grea rusească, dar nici întăriri aceștia nu mai pot primi foarte ușor.

Estimări anterioare arătau că Armata Rusă a adus în dreapta Niprului peste 20 de mii de soldați și mai multe grupuri de batalion, deci câteva sute de tancuri și blindate. Este greu de crezut că Armata Ucraineană va putea opune o forță similară de impact, având în vedere dotările mult mai slabe ale acesteia în privința vehiculelor grele de luptă.

Comentând luni seara contra-ofensiva de pe Frontul de Sud, expertul militar ucrainean Oleg Jdanov a arătat că “aceasta este o cale lungă (spre Herson – nr), dar este cea mai sigură pentru noi. Armata Ucraineană a ales traseul cel mai lung din lipsa armamentului necesar. Ea a provocat inițial trupele ruse la o redistribuire masivă. Acum, cel mai mare grup de luptă al rușilor este de aproximativ 25.000 de oameni, concentrat pe malul drept (al Niprului) și este închis. Acum reducem încet și sistematic capacitatea de luptă a acestui grup până când rușii vor fugi sau vor începe să se predea”, a sintetizat Jdanov cea mai probabilă strategie a Armatei Ucrainene.

Mai multe informații neconfirmate arată că Armata Ucraineană a cucerit mai multe localități pe direcția Krivoi Rog – Nova Kakhovka, ceea ce sugerează că aceasta și-a propus o axă de înaintare de-a lungul Niprului, pe malul drept, pe axa NE-SV, spre orașul Herson. Există informații și privind o ofensivă directă dinspre Nikolaev spre Herson, dar acestea nu au putut fi confirmate.

Este de asemenea rezonabil de considerat că ucrainenii au realizat într-adevăr străpungeri ale primei linii de apărare a Armatei Ruse în una sau mai multe direcții, dar trebuie primite cu rezervă informațiile privind dezertarea sau retragerea masivă a soldaților ruși. Anterior, ISW a arătat că rușii au organizat trei linii de apărare fortificată pe Frontul de Sud, deci este foarte probabil ca ucrainenii să nu le poată sparge pe toate foarte repede, dacă rușii nu se retrag. Armata Ucraineană are așadar interesul de a provoca panică pentru a obține un efect de retragere masivă a soldaților ruși în stânga Niprului, mai ales în condițiile în care este probabil în inferioritate din punct de vedere al numărului de tancuri, arme esențiale în desfășurarea unui atac.

UPDATE, ora 15.30. Corecție! Presa rusă de stat anunță că autoritățile (ruse) au ordonat cetățenilor din Nova Kakhovka să se adăpostească. Nu a fost ordonată încă evacuarea orașului, aflat la 85 Km vest de Herson, pe malul drept al Niprului.

UPDATE, ora 15. Potrivit CNN, care citează două surse independente de la Pentagon, “forțele ucrainene au început “conturarea” operațiunilor în sudul Ucrainei pregătind câmpul de luptă pentru o contraofensivă ucraineană semnificativă”.

SUA consideră că contraofensiva ucraineană, care a fost anticipată de mult timp, va include o combinație de operațiuni aeriene și terestre, mai notează CNN.

Sursele ruse confirmă existența mai multor atacuri la sol ale ucrainenilor, inclusiv dinspre Krivoi Rog, dar nu confirmă deocamdată spargerea liniilor de apărare rusești.

De asemenea, centrul de presă al Armatei Sud Ucrainene a cerut presei să nu difuzeze informații operaționale care ar putea compromite acțiunile în desfășurare.

Știrea în forma inițială:

Natalia Gumeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare Sud, a confirmat faptul că Armata Ucraineană atacă din mai multe direcții și că a spart prima linie de apărare a Armatei Ruse, spre Herson. Totuși, rapoarte anterioare arătau că rușii s-au organizat pe trei linii de apărare fortificate.

Mai multe publicații ucrainene au intrat în breaking news și anunță că “A început contra-ofensiva la sol a Armatei Ucrainene!”.

Ceea ce se știe cu certitudine în acest moment este că, în cursul dimineții, Armata Ucraineană a executat bombardamente cu HIMARS pe toată linia Frontului de Sud, contrar obiceiului său de a folosi lansatoarele americane pentru bombardamente în adâncime.

De asemenea este raportată o spargere a frontului la Sukhi Stavok (aproximativ 70 Km NE de orașul Herson), unde unitățile de parașutiști ruși s-au retras.

În cursul nopții trecute, artileria ucraineană a lovit din nou al treilea și ultimul pod peste Nipru, adiacent barajului de la Nova Kakhovka.

Știrea se actualizează

Surse alternative: Ukrinform. Pravda.ua, Kyivpost

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday