Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, iar noi ar trebui să o protejăm și să o dezvoltăm. Acest lucru implică, de altfel, închiderea golurilor rămase. Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate cerințele tehnice pentru a deveni țări membre cu drepturi depline. Voi acționa ca acestea să devină membre cu drepturi depline”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz. 

În urmă cu trei luni, la finalul unei întâlniri cu Klaus Iohannis, președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat dorința ca dosarul aderării României la Schengen să progreseze, afirmând că “Franța este alături de România” în acest sens.

Totodată, la sfârșitul lunii trecute, premierul Nicolae Ciucă a declarat că se așteaptă ca țara noastră să intre în spațiul Schengen până la finalul anului în curs, pe fondul suportului acordat Ucrainei.

Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor, iar aderarea are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre Schengen. Ministerul român de Interne explică faptul că trecerea frontierei se poate realiza indiferent de oră și prin orice loc, iar cetățenii statelor membre care călătoresc în Spațiul Schengen trebuie să aibă asupra lor un document de identitate valabil. Astfel, “trecerea frontierelor interne poate fi asemănată cu o călătorie în interiorul țării”, inclusiv în privința transportului de mărfuri.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday