Ucraina va primi de la Marea Britanie drone submarine. Teoretic, acestea vor căuta mine rătăcite, dar pot fi folosite și pentru supravegherea coastelor.

Guvernul Marii Britanii a anunțat că Ucraina va primi șase drone submarine, trei donate de stat și treo din partea industriei producîtoare. Marinarii ucraineni deja sunt instruiți în utilizarea lor, iar în câteva săptămâni acestea vor fi operaționale în Marea Neagră.

Teoretic aceste drone sunt autonome și pot găsit minele plantate sau aflate în derivă care amenință transportul naval, dar ele sunt dotate cu sonare ce permit inclusiv scanarea și monitorizarea activității subacvatice și a fundului mării.

Sky News îl citează pe comandantul unității ucrainene care va opera cele șase drone acvatice și care spune că acestea “ne vor fi foarte utile pentru a curăța mai ales regiunea critică din apropierea Odesei. Misiunea noastră principală este să detectăm aceste mine, deoarece este foarte important [să curățăm coastele] nu numai pentru militari, ci și pentru navele civile”.

Ucraina a reluat exporturile de cereale prin porturile de la Marea Neagră la începutul lunii august, după ce Rusia a ridicat blocada navală, care a avut consecințe devastatoare asupra ofertei și prețului cerealelor în întreaga lume.

Cu toate acestea, exporturile au loc lent fiind împiedicate de amenințarea minelor marine.

Totuși, amiralul Alan West, Fostul Prim Lord al Amiralității Britanice, a declarat pentru Sky News că dronele subacvatice “vor schimba jocul pentru marina ucraineană”, deoarece vor permite eliberarea rapidă a unei rute principalele dinspre porturile ucrainene. Sean Heaton, ofițer comandant al Royal Navy Diving and Threat Exploitation Group, a declarat pentru Sky News că este important ca marina ucraineană să poată efectua propria cercetare a apelor Mării Negre, “pentru a înțelege exact unde se află amenințările”.

Secretarul Apărării, Ben Wallace, a declarat: “Echipamentul și antrenamentul marinarilor sunt vitale și vor ajuta Ucraina să-și facă apele sigure, ajutând la fluidizarea fluxului de cereale către restul lumii și sprijinind Forțele Armate ale Ucrainei în timp ce încearcă să-și apere coasta și porturile”.

Surse: Comunicat UK Gov, Sky News

Folosim cookies