Război în Ucraina. Rușii au început retragerea interceptoarelor de ultimă generație (Su-35 și Mig-31) din Crimeea, ca urmare a distrugerilor suferite în ultimele săptămâni. Aviația ucraineană este tot mai prezentă pe Frontul de Sud și atacă bazele și sistemele antiaeriene din Herson.

Potrivit unui raport NATO, citat de Business Insider, rușii au retras deja șase aeronave Suhoi Su-35 și patru Miguri Mig-31 de la bazele din Crimeea în cele din Rusia. Alte 32 de aeronave (Su-27, dar și un număr mai mic de Su-35 și Mig-31) rămân deocamdată la baza aeriană Belbeck de lângă Sevastopol, urmând a fi și acestea relocate.Toate sunt aeronave multirol, dar care asigură în special supremația aeriană, fiind folosite mai ales pentru interceptarea aeronavelor ucrainene care operează pe Frontul de Sud.

Decizia a venit ca urmare a exploziilor înregistrate în această lună la mai multe baze aeriene din Crimeea, în care numeroase avioane ruse au fost distruse la sol. Posibil în corelație cu decizia rușilor, aviația ucraineană a devenit tot mai prezentă pe Frontul de Sud, aceasta atacând chiar ieri mai multe baze ruse și baterii antiaeriene din regiunea Herson.

Într-un interviu recent pentru DW, generalul (în retragere) Ben Hodges, fostul șef al trupelor americane din Europa, a apreciat că Ucraina ar putea recuceri teritoriile ocupate până la sfârșitul anului, dar numai dacă Occidentul îi furnizează armament corespunzător pentru acest tip de operațiune. “Rușii nici măcar nu au suficiente resurse umane pentru a proteja logistica operațiunilor lor. Asta arată că sunt vulnerabili. Și arată că sistemul lor logistic este epuizat”. Totuși, țările NATO au furnizat până acum Ucrainei doar armament care să-i permită să se apere. Pentru ofensivă aceasta are nevoie de tancuri și un număr mai mare de avioane de atac.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Spionajul ucrainean crede că autoritățile de ocupație ruse sunt la finalul pregătirilor pentru organizarea unor referendumuri în regiunile ocupate din sud, în urma cărora acestea își vor declara independența sau, mai probabil, vor fi anexate direct la Federația Rusă. ISW consideră totuși că este improbabil ca aceste referendumuri să poată fi organizate până la jumătatea lunii septembrie, din cauza tensiunii și operațiunilor militare din zonă. Partizanii își fac zilnic simțită prezența, atacând trupe ruse sau aruncând în aer vehicule ale acestora.
  • În Donbas, forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate și fără succes la SV de Izium, la NE și la sud de Bakhmut și la periferia de NV a orașului Donețk.
  • Forțele ucrainene au continuat să bombardeze liniile de comunicație terestre rusești și infrastructura militară din regiunea Herson. Lupte în nordul regiunii, acolo unde rușii încearcă să-i împingă pe ucraineni peste râul Inhuleț, pentru a preveni încercuirea orașului Herson.
  • Explozii consemnate la Melitopol, unde partizanii ucraineni au atacat cel mai probabil mai multe vehicule militare ruse.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Folosim cookies