Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare şi în aer liber

Ucraina și-a aniversat în tensiune ziua națională, așteptând atacuri masive ale rușilor asupra Capitalei și a marilor orașe, așa cum avertizaseră americanii. Totuși, aceste atacuri nu s-au produs. Cu excepția unor bombardamente în regiunea Sumî, a unui atac cu rachete în regiunea Poltava și a bombardării unui tren din gara Ceaplîne din regiune Nipru, ziua a fost una obișnuită de război.

Atacul asupra gării din Ceaplîne a fost însă unul deosebit de sângeros, 22 de persoane, între care și un copil de 11 ani, pierzându-și viața.

Joi dimineață (la ora 3) cel puțin șase explozii s-au auzit la Kiev. Potrivit guvernatorului regiunii Kiev, doar două rachete au lovit un cartier din nordul orașului, restul exploziilor fiind rachetele de interceptare trase de antiaeriană. Cel mai probabil, bombardamentul asupra Kievului a fost executat de avioane rusești care au lansat rachete de croazieră din spațiul aerian bielorus.

Principalele evenimente din ultemele 24 de ore:

  • Pe Frontul de Sud, Armata Ucraineană a respins o ofensivă rusă spre Krivoi Rog, din nordul regiunii Herson. Zona este disputată de câteva săptămâni, rușii încercând să împiedice o contraofensivă ucraineană ce părea probabilă în această regiune. Aviația ucraineană a fost ieri activă în această zonă.
  • Ucrainenii au lovit din nou cu artilerie și aviație pozițiile ruse de la Nova Kakhovka, tot în Herson.
  • În Donbas, forțele ruse au efectuat ofensive limitate spre Bakhmut și Avdiivka, fără rezultate evidente.
  • Pe rețelele de socializare sunt semnalate relocări ale bateriilor antiaeriene ruse din Crimeea, posibil ca urmare a atacurilor din ultimele săptămâni asupra unor aeroporturi și obiective militare din peninsulă. Încă nu este clar dacă acestea au fost efectuate de forțe speciale sau partizani (la sol) sau cu rachete balistice.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday