Meteorologii au emis un Cod Galben de caniculă pentru sudul și sud-estul țării, valabil până mâine. Valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18-21 de grade.

Cod Portocaliu în zona joasă a județelor Caraș Severin, Timiș și Arad, unde valul de căldură se va intensifica. Se vor înregistra frecvent temperaturi de 38-39 de grade și izolat 40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20-23 de grade și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat.

În parelel, ANM a emis și un Cod Galben de furtuni cu ploi însemnate cantitativ în toată jumătatea vestică a țării, valabil în intervalul 20 august (sâmbătă) ora 12:00 – 22 august (luni) ora 10:00.

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp și pe arii restrânse 50-70 l/mp.

Meteorologii mai transmit că în extremitatea de vest a țării se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice și în noaptea de vineri spre sâmbătă (19/20 august), dar pe arii restrânse.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday