Război în Ucraina. Rușii le-au dat o zi liberă azi angajaților de la Centrala Nucleară Zaporijie și spun că ucrainenii pregătesc un atac asupra acesteia. Incidente neelucidate, azi-noapte, în Crimeea. Un depozit de muniții din Rusia, aproape de granița cu Ucraina, a explodat.

Ucrainenii și rușii se acuză reciproc că ar plănui un atac asupra CN Zaporijie la acest sfârșit de săptămână.

Serviciile secrete ucrainene avertizează că ocupanții le-au dat liber azi tuturor angajaților de la CN Zaporijie și că reprezentanții Rosatom (compania nucleară din Rusia) ar fi părăsit de urgență centrala. Pe rețelele de socializare circulă o filmare care ar fi fost făcută cu camera ascunsă la una dintre unitățile nucleare de la Zaporijie și care ar arăta mai multe camioane militare în interior.

Geolocalizarea imaginilor sugerează că respectivele camioane ar fi parcate în camera turbinelor, adiacentă reactorului nuclear. Nu este clar când ar fi fost realizată filmarea.

De partea cealaltă, Ministerul Apărării din Rusia anunță că ucrainenii pregătesc “un atac terorist” la Zaporijie în timpul vizitei secretarului general al ONU, aflat acum în Ucraina.

ISW consideră că rușii par a pregăti informațional o situație în care să-i acuze pe ucraineni, în cazul unui atac sub steag fals orchestrat tot de ei.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Pe rețelele ruse de socializare au apărut imagini care ar surprinde un atac ucrainian asupra unui aeroport rusesc din Crimeea, lângă Sevastopol. Agenția Reuters spune că a primit raportări din mai multe surse în acest sens. Autoritățile ruse au pretins că ar fi interceptat mai multe drone, dar singura imagine ce pare a arăta o serie de explozii este de fapt din 8 august (de la Melitopol, nu din Crimeea). Atacul, dacă într-adevăr a fost vorba de unul, nu respectă modelul anterior, exploziile de până acum din Crimeea fiind provocate ziua, cu mulți martori. În cazul incidentelor anterioare, rușii rareori au recunoscut că este vorba de atacuri, preferând să spună că au fost detonări accidentale, spre deosebire de cazul de azi noapte, când chiar ei pretind că au fost atacați dar ar fi interceptat cu succes drone explozive. Populația rusă din Crimeea este panicată, mai ales că Rusia nu a dovedit că ar avea cu ce intercepta proiectilele HIMARS, pe care Ucraina nici nu recunoaște că le-ar fi folosit în Crimeea.
  • Un depozit de muniții a explodat în regiunea Belgorod din Rusia, aproape de granița cu Ucraina.

  • Forțele ruse au efectuat atacuri la sol la sud de Siversk și la nord-est și la sud de Bakhmut, în Donbas, precum și la nord, vest și sud-vest de orașul Donețk. Nu au reușit să avanseze în nicio direcție.
  • Forțele ruse au efectuat un asalt terestru spre orașul Zaporijie, dar fără succes. (NR: CN Zaporojie se află în orașul Energodar, peste Nipru și la o distanță de peste 100 de km de orașul Zaporijie).
  • Armata Ucraineană a confirmat că a efectuat lovituri asupra unei baze ruse și a unui depozit de muniții din regiunea Herson.
  • Într-un editorial publicat în The Economist, Sir Jeremy Fleming, șeful directoratului britanic de Informații (GCHQ), a declarat că Rusia a pierdut deja războiul cibernetic purtat împotriva Ucrainei.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Folosim cookies