Război în Ucraina. Atacurile asupra bazelor din Crimeea fac parte din contraofensiva ucraineană din sud, consideră ISW. Imaginile din satelit arată că distrugerea bazei de la Geankoi a tăiat liniile de aprovizionare feroviară dintre Rusia și sudul Ucrainei.

După toate aparențele, în loc să ia cu asalt orașul Herson, Armata Ucraineană planifică izolarea forțelor ruse de pe malul drept al Niprului, prin lovirea podurilor și a bazelor de aprovizionare. Despre atacurile de ieri din Crimeea ocupată, ISW arată că “au provocat atât daune semnificative resurselor rusești, dar au și perturbat serios liniile de aprovizionare logistică a rușilor. Aceștia foloseau Geankoi ca nod feroviar pentru transportul trupelor și echipamentelor către teritoriile ocupate din sudul regiunii Zaporijie, inclusiv către Melitopol. Autoritățile ruse au suspendat temporar serviciul feroviar de pasageri din Rusia către Crimeea în urma atacului.”

Imagini din satelit colectate ieri dimineață de la baza Geankoi, arată că aceasta a fost distrusă în totalitate de seria de explozii de muniții care a urmat după puternica explozie inițială.

Pe de altă parte, alte imagini din satelit, dar din iunie, arată că baza aeriană de lâng Simferopol, lovită ieri după amiază, era, la vremea respectivă, gazda unui număr mare de avioane de luptă rusești. Nu este clar câte dintre acestea au fost afectate de explozii, cu excepția relatării Komersant, presa rusă păstrând o tăcere adâncă în legătură cu acest al doilea atac.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Atacurile asupra bazelor ruse din Crimeea (trei în ultima săptămână) ar fi fost executate de forțele speciale ucrainene, potrivit unui oficial ucrainean citat de NY Times, sub condiția anonimatului.
  • Rusia a atacat un aeroport ucrainean din nordul țării (Jîtomîr) cu rachete lansate de pe avioane din spațiul aerian al Belarus.
  • În Donbas, Armata Ucraineană a lovit cu HIMARS fostul sediu al serviciului ucrainean de informații (SBU) din Lisiceansk. Aparent acesta era folosit acum pe post de punct de comandă de către Armata Rusă.
  • Tot în Donbas, forțele ruse au efectuat atacuri la sol la NV de Sloviansk și la est de Siversk, dar nu au reușit să înainteze. Alte operațiuni ofensive, în jurul orașului Bakhmut și la SV de Donețk.
  • Pe Frontul de Sud, rușii au efectuat operațiuni ofensive în nordul regiunii Herson, probabil în încercarea de a-i scoate pe ucraineni de pe malul estic al râului Inhuleț. Acest punct ar putea juca un rol strategic, în cazul unei ofensive spre orașul Herson.
  • Potrivit ISW, rușii mută unități de ceceni în regiunea Herson pentru operațiuni de poliție militară, posibil din cauza numărului mare de dezertări din Armata Rusă.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Folosim cookies