Război în Ucraina. Cartierul general din Donbas al grupului privat Wagner, bombardat și distrus de ucraineni. Oligarhul Evgheni Progojin fusese la sediul respectiv cu o zi înainte. La Melitopol, partizanii ucraineni au aruncat în aer linia de cale ferată ce leagă Crimeea de sudul țării.

Armata Ucraineană a lovit cu HIMARS cartierul general al Grupului Wagner, în noaptea de 13 spre 14 august. Potrivit bloggerilor militari ruși, care recunosc existența atacului, pe 12 august ar fi fost localizat la sediul din Popasna chiar patronul firmei de mercenari, oligarhul Evgheni Progojin. Nu se știe dacă acesta încă mai era acolo la momentul atacului.

Supranumit Bucătarul lui Putin, Progojin a creat o armată privată (denumită la rândul ei “Armata privată a lui Putin”) care a operat alături de Armata Rusă, dar autonom de aceasta, în toate teatrele de operațiuni ale acesteia, dar abia în Ucraina existența sa a fost recunoscută oficial. Acum soldații firmei private sunt folosiți ca forță de impact de către Armata Rusă și operează în Donbas pe direcția Bakhmut. Zilele trecute, bloggerilor militari ruși li s-a permis o vizită la cartierul general din Popasna și, cel mai probabil, ucrainenii au putut localiza clădirea după imaginile transmise de aceștia.

Deși a suferit la rândul său pierderi importante în cele șase luni de război, Grupul Wagner își împrospătează permanent forțele cu trupe de elită. Potrivit unor informații și declarații ale unor surse din Rusia, Wagner își recrutează oamenii din rândurile unor infractori aflați în pușcăriile din Rusia, care sunt amnistiați în schimbul intrării în rândurile mercenarilor de elită ai Wagner.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Partizanii ucraineni au aruncat în aer linia de cale ferată ce leagă Crimeea de sudul Ucrainei. Reușita poate întrerupe pentru o perioadă de timp fluxul de aprovizionare militară pe calea ferată pentru trupele din Herson și Zaporojie. O explozie din portul Berdians, ocupat de ruși, a fost ulterior revendicată tot de un grup de partizani ucraineni.
  • Orașul Energodar, în care se află Centrala Nucleară Zaporojie, a fost din nou bombardat ieri. Ucrainenii susțin că tirurile au fost trase tot de ruși, de la periferia orașului. 42 de țări, printre care și România, au semnat ieri o declarație prin care cer rușilor să-și retragă forțele armate din zona centralei și să permită demilitarizarea acesteia.
  • Armata Rusă a desfășurat atacuri aeriene și bombardamente în jurul orașului Harkov, dar nu a întreprins acțiuni ofensive terestre.
  • Atacuri aeriene ruse și în Donbas, dublate de ofensive la sol spre Peski și Bakhmut.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Folosim cookies