Un oficial ucrainean a anunțar că rușii își evacuează comandanții de la Herson și de la vest de Nipru, după distrugerea tuturor podurilor de peste râu. Deși această informație nu este confirmată din nicio altă sursă, ISW arată că Armata Rusă nu mai poate opune rezistență la vest de Nipru, nici chiar în cazul unor atacuri de mică amploare ale ucrainenilor, cu liniile de comunicații tăiate. Podurile pot fi traversate de trupe, dar nu și de tehnică grea sau camioane de aprovizionare, singura modalitate rămasă pentru ruși în acest sens fiind barjele și podurile de pontoane. ISW mai arată că rușii ar putea încerca să pună presiune în Donbas pentru a distrage atenția și resursele Armatei Ucrainene de pe Frontul de Sud.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • În Donbas Armata Rusă a avansat spre periferia orașului Bakhmut dinspre est și controlează cea mai mare parte a orașului Peski, lângă Donețk. Analistul militar ucrainean Alexei Arestovici crede însă că “tempo-ul și amploarea acestor avansuri sunt de așa natură încât nu vor permite rușilor să mai ia Bakhmut, Siversk sau alte orașe. Nu se va repeta Lisicensk și Severodonetsk”.
  • În sud, explozii puternice au fost raportate la Mariupol și Melitopol, indicând o intensificare a activității de partizani în spatele frontului. De altfel, Armata Ucraineană mulțumește printr-un mesaj populației din teritoriile ocupate care trimite informații despre mișcările rușilor. Arată că pe chatbot-ul pus la dispoziție de Ministerul Apărării au fost trimise până acum 350 de mii de astfel de mesaje.
  • Rușii au bombardat din nou Nikopol, orașul ucrainean aflat peste Nipru de Centrala Nucleară Zaporijie, dar nu au făcut niciun avans pe Frontul de Sud. În schimb, aviația și artileria ucraineană au lovit din nou Nova Kakhovka, punctul de trecere peste Nipru de la nordul regiunii Herson.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday