Agenția de Mediu a Marii Britanii a anunțat că a fost cel mai secetos iunie din 1935, iar zilele trecute a atras atenția asupra faptului că o bună parte a țării este lovită de secetă, ceea ce poate ridica preocupări legate de securitatea alimentară. 

Merele s-au uscat în pomi, înainte de a fi recoltate, în Essex. Din cauză că iarna trecută precipitațiile au fost reduse, în pământ nu sunt rezerve de apă iar livezile se usucă. Tamisa a scăzut semnificativ, iar alte 13 râuri pe care Agenția de Mediu le monitorizează, au înregistrat cel mai scăzut nivel din istorie.

Autoritățile au interzis oamenilor să mai folosească apa potabilă pentru irigații, spălarea mașinilor sau umplerea piscinelor. Dar numai jumătate dintre casele din Țara Galilor și Anglia au contoare de apă, motiv pentru care mulți consumatorii nu sunt stimulați să reducă consumul, iar autoritățile nu prea pot verifica dacă interdicția se respectă. De altfel, Marea Britanie este cel mai mare consumator de apă pe cap de locuitor din Europa cu 140 de litri pe zi. Sunt însă și grave probleme cu infrastructură hidrologică care, din cauza vechimii, are pierderi importante. Conform CNN, în Anglia și Țara Galilor, 3,1 miliarde de litri de apă (suficient pentru a umple 1.240 de piscine de dimensiuni olimpice) se pierd în fiecare zi. 

Experții spun că efectele secetei s-ar putea resimți până în luna octombrie și iau în calcul și posibilitatea ca următoarea iarnă să fie una secetoasă, ceea ce ar avea efecte catastrofale la nivelul securității alimentare.

Sursa: Reportajul integral pe CNN.

Foto: CNN, Hilda Weges | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday