Incendiile care au cuprins o mare parte din regiunea de sud-vest a Girondei au eliberat în atmosferă aproape un milion de tone de carbon din iunie până în august, potrivit Serviciului Copernicus de Monitorizare Atmosferică (CAMS) al Uniunii Europene. Cantitatea este aproximativ egală cu emisiile anuale de dioxid de carbon provenite de la 790 de mii de mașini.

În ultimele două decenii, Franța a înregistrat în medie aproximativ 300 de tone de emisii anuale de carbon din incendii. Singurul an care se apropie de recordul din această vară pentru Franța este 2003, același an în care a început monitorizarea prin satelit. Atunci, căldura intensă de vară și seceta au eliberat aproximativ 650 de mii de tone de carbon din iunie până în august.

Datele privind emisiile din sud-vestul Europei oferă o “reflectare a dimensiunii și persistenței incendiilor”, a declarat Mark Parrington, cercetător al CAMS. Acest lucru, a adăugat el, este legat de plantele și copacii din regiune care devin mai inflamabili în “condiții de lungă durată ale căldurii și uscăciunii”.

Peste 60 de mii de hectare de vegetație au ars până acum în Franța în acest an, de șase ori mai mult decât media anuală din 2006 până în 2021, potrivit datelor Sistemului European de Informații privind Incendiile Forestiere.

În timp ce emisiile Franței sunt “destul de neglijabile” atunci când vine vorba de emisiile globale de incendii, potrivit lui Parrington, au totuși un impact mare asupra calității aerului regional.

Imaginile recente din satelit arată un uriaș val de fum care se desfășoară în Golful Biscaya. Pe lângă carbon, incendiile de vegetație eliberează și alți poluanți, cum ar fi alte particulele care afectează sănătatea oamenilor.

S-a constatat, de asemenea, că fumul reduce producția de energie solară, în unele cazuri cu aproape jumătate. Asta pentru că particulele mici din aer de la incendii pot împiedica energia soarelui să ajungă la panouri. Iar regiunea Gironde din Franța găzduiește o instalație de panouri solare care furnizează energie pentru aproape 13 mii de persoane.

Copernicus estimează că valul de căldură din august care lovește vestul Europei și condițiile prelungite de secetă din acest an sporesc activitatea incendiilor de vegetație, în special în vestul Franței și Peninsula Iberică.

Surse: Reuters, Copernicus.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday