“Această nouă interconexiune, această conductă de gaz ar putea funcționa în aproximativ opt sau nouă luni pe partea de sud a graniței, adică din Pirinei până în Spania”, a declarat ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera.

Afirmațiile oficialului au loc în contextul în care războiul din Ucraina și sancțiunile pe care statele europene le-au impus Rusiei au determinat instituțiile UE să ia în calcul găsirea unor soluții prin care gazele rusești să poată fi înlocuite. Una dintre acestea a fost construirea unei conducte prin care să fie transportate gaze din Peninsula Iberică spre statele Europei Centrale. 

Spania și Portugalia primesc gaze naturale din Africa de Nord, ceea ce le face relativ independente de gazele rusești. De asemenea, Spania are una dintre cele mai mari infrastructuri de gaze din Europa, iar planul de a crea o legătură între acest stat și Franța a apărut din 2019, fiind considerat până acum neviabil financiar și abandonat. De exemplu, Spania are un portofoliu diversificat de furnizori de gaze naturale, cei mai importanți fiind Algeria, Nigeria sau Qatar.

Conform premierului portughez, o alternativă la conducta dintre Spania și Franța ar putea fi și o conductă marină între Spania și Italia. Joi, și cancelarul german, Olaf Scholz, a vorbit despre necesitatea unei conducte din Portugalia, prin Spania, Franța și până în centrul Europei. Acesta a adăugat că discuțiile în acest sens au avut loc deja. În acest context, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat că cea care trebuie să suporte cheltuielile este Comisia Europeană.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday