Război în Ucraina. Imaginile din satelit ale bazei aeriene din Crimeea sugerează că a fost vorba de un atac, nu de un accident. Incidentul ar putea constitui deschiderea contra-ofensivei ucrainene pe Frontul de Sud, intensificarea luptelor în august și septembrie și intrarea într-o nouă fază a războiului.

Experții și presa internațională analizează imaginile de mare rezoluție realizate de satelitul Planet asupra bazei aeriene ruse Saki din Crimeea, înainte și după exploziile din după-amiaza zilei de marți, 9 august.

 

În fotografie sunt identificabile trei cratere și cel puțin opt aeronave distruse, dar ISW consideră că tot nu poate fi stabilit cu certitudine dacă atacul a fost realizat de trupe la sol care au folosit drone de mici dimensiuni sau rachete ghidate, sau a fost rezultatul unui tir cu rachete. Eliot Higgins, fondatorul și directorul site-ului de investigații Bellingcat, a scris pe Twitter că este posibil ca acele cratere de circa 20-25 de metri lățime “să fi fost făcute de lovirea precisă cu muniție cu rază lungă de acțiune, o muniție destul de grea. Cum nu există locuri de impact ratat vizibile, fie [ucrainenii] au folosit arme foarte precise, fie au fost foarte norocoși”. Oficial, Ucraina nu deține rachete ghidate (de precizie) care să aibă o rază atât de lungă, dar ar putea avea rachete balistice de producție proprie (Hrim). Eroarea acestui tip de armament este însă mult mai mare, iar fotografiile nu par a indica folosirea unor rachte balistice.

Dar Armata Ucraineană și-a asumat oficial bombardamentul asupra depozitului de armament din Novooleksiivka, tot pe 9 august, puțin înainte de bombardamentul din Crimeea. ISW observă faptul că și acesta este la circa 170 de kilometri de linia frontului, ceea ce demonstrează, potrivit ISW, că Ucraina “are rachete cu rază mai lungă de acțiune, chiar dacă nu demonstrează raza de acțiune de care ar fi avut nevoie pentru a lovi baza aeriană Saki”.

ISW analizează declarația lui Zelenski că “războiul a început cu ocuparea Crimeei și trebuie să se încheie cu eliberarea ei” pe care o corelează cu declarațiile unor oficiali ucraineni pentru Politico, care sugerează că atacul din 9 august asupra aeroportului din Crimeea semmnalează începutul contraofensivei Ucrainei în sud. Aceștia sugerează că armata ucraineană se așteaptă în august și septembrie la lupte intense care ar putea decide rezultatul următoarei etape a războiului.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Pe rețelele de socializare din Belarus au fost semnalate azi-noapte posibile explozii la aeroportul Ziabrauka (Gostomel) aflat aproape de granița cu Ucraina (lângă Cernihiv). Baza este operată de Armata Rusă și anterior au fost raportate mai multe desfășurări de rachete antiaeriene. Ulterior, au existat informații potrivit cărora armata din Belarus ar desfășura exerciții militare și este posibil ca martorii să fi văzut doar tiruri de rachete antiaeriene.
  • Pe Frontul din Donbas, rușii au efectuat atacuri la sol la vest de Izium, posibil pentru a preîntâmpina sau pentru a respinge o ofensivă ucraineană.
  • Tot în Donbas, dar mai la est, forțele ruse au continuat atacuri terestre (dar limitate) spre Bakhmut și la nord-vest de orașul Donețk.
  • Pe Frontul de Sud, rușii au efectuat o operațiune de recunoaștere în forță în nord-vestul regiunii Herson, atac respins de Armata Ucraineană. Aviația Ucraineană raportează că a efectuat ieri șase lovituri aeriene asupra pozițiilor ruse.

Surse alternative: ISW, Ukrinform, The Guardian

Folosim cookies