Cele șase formule chimice provin din Kao Gong Ji, cunoscută drept ”cea mai veche enciclopedie a tehnologiilor din lume, care datează din anii 300 î.Hr. Enciclopedia face parte dintr-o arhivă detaliată a domniei imperiale timpurii, iar experții au încercat să o decodeze încă din anii 1920.

Timp de o sută de ani, oamenii de știință s-au confruntat cu semnificația a două elemente-cheie ale rețetelor, Jin și Xi. Se credea că cele două elemente misterioase Jin și Xi sunt cuprul și staniul, dar un studiu publicat în revista Antiquity sugerează că cele două simboluri s-ar referi la aliaje prefabricate utilizate în producția de bronzuri din China timpurie.

Aliajele sunt realizate prin amestecarea diferitelor metale. Deși nu au determinat combinația exactă, cercetătorii sunt încrezători că Jin și Xi se referă la amestecuri de mai multe metale. Descoperirea a fost făcută analizând monedele chinezești (asemănătoare cu cele în formă de cuțit din fotografie) din perioada în care a fost scrisă enciclopedia. Monedele păreau să conțină două aliaje pregătite în prealabil, unul cupru-staniu-plumb și unul cupru-plumb.

Cercetătorii au rămas surprinși de complexitatea neașteptată în producția de metal din China timpurie: Implica o nouă etapă de pregătire și furnizare a metalelor despre care nu știm încă nimic cu adevărat, a afirmat unul dintre cercetători. Noile descoperiri ar putea fi cheia decodării textelor chinezești, consideră experții, și deschid o nouă perspectivă asupra modului în care oamenii din antichitatea chineză priveau lumea și mediul înconjurător.

Sursă: The Guardian

Foto: The Trustees of the British Museum

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday