Rețelele de socializare din Ucraina și Rusia sunt pline de imagini, comentarii și scenarii privind posibilele cauze ale celor 12 explozii de la baza aeriană rusă Saki, din orașul Novofedorivka, Crimeea. În timp ce Ministerul Apărării din Rusia a adoptat oficial aceeași poziție pe care a avut-o și în cazul scufundării navei Moskva (explozia accidentală a unor muniții), oficialii ucraineni au ales să nu revendice direct un atac, dar să lase de înțeles fie că acesta ar fi avut totuși loc, fie ironizând faptul că rușii fumează prea mult în locuri interzise, fie anunțând pe surse că Ucraina deține deja o rachetă de producție proprie cu rază de cel puțin 300 de kilometri.

Președintele Zelenski a ales el însuși să vorbească despre Crimeea în mesajul său de la miezul nopții. Fără a menționa în vreun fel incidentul, el a arătat importanța scoaterii rușilor din Crimeea nu numai pentru Ucraina, dar și pentru securitatea în Europa și în Marea Mediterană. “În aceste zile se acordă, în mod corect, multă atenție subiectului Crimeea. Acest război rusesc împotriva Ucrainei și împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu Crimeea – cu eliberarea ei. Pentru că Crimeea este ucraineană și nu o vom lăsa niciodată în urmă. Nu vom uita că războiul rusesc împotriva Ucrainei a început odată cu ocuparea Crimeei. Rusia a transformat peninsula noastră, care a fost și va continua să fie una dintre cele mai frumoase locuri din Europa, într-unul dintre cele mai periculoase locuri”, a spus Zelenski.

Dincolo de speculații și insinuări, sunt câteva lucruri care se știu acum cu siguranță, legat de incidentul de ieri, de la baza militară rusă din Novofedorivka:

  • Rușii susțin oficial că niciun avion de pe aeroport nu a fost avariat, fără a preciza numărul aeronavelor aflate acolo în momentul celor 12 explozii. În timp ce informațiile vehiculate vorbesc de 32 de aeronave, o imagine cu un Suhoi Su-24 distrus a devenit virală pe internet.

  • Alte imagini arată mașinile arse în parcarea de lângă aeroport, precum și distrugerile suferite de clădirile aflate la circa 700 de metri de locul exploziilor. Acestea sugerează că, dacă într-adevăr s-au aflat aeronave pe aeroport, nu aveau cum să scape nevătămate.

  • O altă filmare pare a suprinde un avion de transport Iliușin 76 rulând în capătul pistelor la momentul primelor explozii, deci la o distanță de peste 1500 de metri.

  • Cele mai multe dezbateri le-a stârnit o filmare ce arată două explozii concomitente la o oarecare distanță una de cealaltă, ceea ce ar indica faptul că nu putea fi vorba de o detonare accidentală, chiar dacă pare a fi vorba de explozia unor depozite de combustibil de aviație. Totuși, la momentul acestora, deja există fum deasupra aeroportului, ceea ce indică faptul că un incendiu izbucnise înainte.

  • Cu o zi înainte de explozii, luni, Pentagonul a anunțat oficial că a trimis deja Ucrainei rachete anti-radar HARM. Acestea pot fi lansate numai de pe aeronave și pot fi utilizate în mai multe moduri, fără a avea totuși o rază operațională mai mare de 150 de kilometri, mai ales că aeronavele ucrainene nu au dotările avioanelor NATO care pun în valoare acest tip de armament. Rachetele HARM sunt de importanță critică pentru scoaterea din funcțiune a radarelor de avertizare timpurie, mai ales în cazul unui atac cu rachete balistice.

A view of an AGM-88 HARM high-speed anti-radiation missile mcounted beneath the wing of a 37th Tactical Fighter Wing F-4G Phantom II "Wild Weasel" aircraft.

  • Un oficial ucrainean a declarat pentru The New York Times sub protecția anonimatului că exploziile ar fi fost provocate de Armata Ucraineană, care ar fi utilizat arme de producție proprie. În 2018, Ucraina avea în dezvoltare un tip de rachetă balistică (Hrim-2) cu o rază de peste 300 de kilometri. Teoretic, acestea nu ar fi trebuit să constituie o problemă pentru antiaeriana și radarele rusești, dacă acestea ar fi funcționat.

  • Potrivit Reuters, un consilier al președintelui Zelenski ar fi sugerat că ar fi fost vorba de un atac al partizanilor. Declarația este însă foarte ambiguă, iar consilierul respectiv spune explicit că “Ucraina nu are legătură cu asta”.
  • Puțin înainte de apariția primelor imagini cu exploziile de la Novofedorivka, au fost raportate explozii la Novooleksiivka, un oraș din regiunea Herson, aflat în imediata vecinătate nordică a peninsulei Crimeea. “Probabil cineva a fumat în două locuri, în același timp”, a glumit analistul ucrainean Alexei Arestovici. Novooleksiivka este la mai mult de 100 de kilometri de linia frontului, deci în afara razei de acțiune a rachetelor HIMARS cu muniția furnizată inițial de americani.

  • Pe 27 iulie, în urma unui briefing cu Administrația SUA, un parlamentar american a declarat pentru CNN că ambele partide din Congres sprijină furnizarea de rachete ATACMS către Ucraina. Acestea au o rază de până la 280 de kilometri și sunt lansate tot cu HIMARS. Ulterior nu a mai existat nicio informație oficială sau neoficială privind o eventuală furnizare a acestui tip de muniții către Ucraina.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday