Război în Ucraina. Rușii au lansat din nou rachete hipersonice, ieri. Armata Ucraineană precizează că acestea nu pot fi interceptate și că au lovit ținte din Vinița (Podolia), la circa 100 Km NE de granița cu Moldova).

Armata Ucraineană arată într-un comunicat oficial că pe 7 august trupele ruse au lansat un atac cu rachete hipersonice X-47M Kinjal (Pumnal) asupra mai multor obiective din regiunea Vinița.

Ucrainenii nu precizează ce fel de ținte au vizat rușii sau dacă le-au lovit, dar spun că performanțele acestui tip de rachetă nu permit forțelor armate ale Ucrainei să o doboare eficient cu sistemele de apărare aeriană disponibile.

X-47M Kinjal este cel mai recent tip de rachetă intrată în serviciul Armatei Ruse, în 2018. Ucrainenii precizează că rușii au doar câteva zeci de astfel de rachete și că le-au folosit doar de câteva ori de la începutul conflictului.

Sunt lansate de regulă de pe avioane Mig-31, în acest caz de deasupra Mării Caspice (regiunea Astrahan), zboară cu o viteză de peste 12 mii de km/h și transportă un focos convențional de 500 de kilograme. Pot fi lansate și de pe bombardierele strategice Tupolev Tu-22M3 și Tu-160, la fel cum pot transporta și focoase nucleare. După lansare, racheta se ridică la o înălțime mare în atmosfera superioară.

Folosim cookies