Analiză. Experții spun că exercițiile militare ale Chinei au arătat că aceasta nu trebuie să invadeze Taiwanul pentru a-l controla, ci că este suficient să-l încercuiască și să-l izoleze de restul lumii.

Analiștii militari americani și chinezi cred că China nu trebuie să invadeze Taiwanul pentru a controla insula, ci este suficient s-o izoleze de restul lumii, iar exercițiile militare din ultimele zile au demonstrat tocmai acest lucru.

Exercițiile militare chineze s-au concentrat pe șase zone esențiale, prin care practic Armata Chinei a încercuit Taiwanul și a limitat accesul navelor și avioanelor civile în zonă, folosind muniție reală. Profesorul Meng Xiangqing de la Universitatea Națională de Apărare a Armatei Chineze spune că cele șase zone au fost alese pentru a arăta cum poate China tăia accesul la porturile Taiwanului, cum poate ataca cele mai importante instalații militare din insulă și, totodată, bloca accesul forțelor militare străine care ar vrea să vină în ajutorul Taiwanului.

Profesorul Meng crede că prin exercițiile militare din zona de nord, Taiwanul a fost izolat cu succes de Okinawa, o insula aflată între Taiwan și Japonia, unde atât Japonia, cât și Statele Unite au baze și resurse militare importante. În zona sudică, Armata Chineză a arătat că poate controla Canalul Bashi, ”singura modalitate de a intra și de a ieși din Marea Chinei de Sud”, conform lui Meng. În ceea ce privește zonele de est, exercițiile au arătat că un tir precis de rachete ar putea forța navele de război străine să se îndepărteze de apele Taiwanului. ”Aceasta este o încercuire fără precedent a insulei Taiwan”, a adăugat acesta.

Un fost director de operațiuni la Centrul Comun de Informații al Comandamentului Pacific al SUA din Hawaii a declarat că blocada a șase zone arată că orice preluare a Taiwanului ar putea începe cu o strategie de izolare. ”Exercițiul a demonstrat că instituirea unei blocade într-un conflict nu necesită o prezență navală constantă în larg, ci mai degrabă, transportul maritim și traficul aerian pot fi descurajate prin amenințările aeriene și cu rachete, în sprijinul unei blocade maritime. Exercițiul sugerează că Beijingul ar izola mai întâi Taiwanul și ar recurge la lovituri aeriene și cu rachete în speranța de a rupe voința politică de la Taipei. O invazie costisitoare este probabil o ultimă soluție”, conform lui Carl Schuster.

Un fost general australian spune că harta exercițiilor ”indică în mod clar unde cred chinezii că sunt zonele de operare cheie pentru intimidarea strategică a Taiwanului”.

Exercițiile militare au început la scurt timp după ce președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a vizitat capitala taiwaneză Taipei, săptămâna trecută, pentru a-și arăta sprijinul pentru democrația de pe insulă. Beijingul a criticat dur această vizită, apoi a început exerciții militare de amploare în jurul insulei.

Zeci de avioane și nave de război chineze au fost detectate duminică în strâmtoarea Taiwan, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, care a acuzat China că armata sa simulează un atac asupra insulei. În zilele precedente, Armata Chineză a lansat rachete către insulele mai mici, controlate de Taiwan, din apropierea continentului, și a lansat rachete balistice pe deasupra Taiwanului care au căzut în ocean. Cinci dintre acestea au căzut în Zona Economică Exclusivă a Japoniei, în ceea ce poate fi perceput ca un mesaj dur către unul dintre principalii susținători ai guvernului din Taipei.

Sursă: CNN

Sursa foto: Gan Hui/Dreamstime

Folosim cookies