Exporturile Chinei au crescut mai repede decât se așteptau analiștii în iulie, contrar estimărilor că cererea globală în scădere va afecta comerțul, în timp ce țara încă se luptă cu focarele sporadice de Covid și cu o încetinire a sectorului construcțiilor.

Exporturile în dolari americani au crescut cu 18% luna trecută comparativ cu perioada similară a anului precedent, până la 332,96 miliarde de dolari, a anunțat duminică Administrația Generală a Vămilor. În iunie 2022, creșterea a fost de 17,9%, iar pentru iulie prognoza era de 15,0%, pe fondul semnelor tot mai mari de frânare a consumului global.

Un sondaj oficial al producției din China a indicat că activitatea s-a contractat luna trecută, stârnind temeri că redresarea economiei după blocajele larg răspândite din primăvară va fi mai lentă decât se aștepta specialiștii.

Dar au existat semne că întreruperile lanțul de aprovizionare încep să se atenueze. Debitul de containere pentru comerțul exterior în opt porturi majore din China a crescut cu 14,5% în iulie, de la 8,4% din iunie, potrivit datelor publicate de asociația portuară națională.

Cu toate acestea, creșterea importurilor a fost mai slabă, ceea ce sugerează că consumul intern al Chinei rămâne slab. Importurile au crescut cu 2,3% față de anul precedent, în comparație cu creșterea de 1% din iunie.

China a înregistrat luna trecută un excedent comercial record de 101,26 miliarde de dolari, ca urmare a valorii scăzute a importurilor, dar a creșterii solide a exporturilor. Analiștii prognozau un excedent comercial de 90 de miliarde de dolari.

Principalul planificator economic al țării a declarat săptămâna trecută că economia se află în “fereastra critică” de stabilizare și redresare, iar trimestrul al treilea este “vital”. Liderii de rang înalt au semnalat recent că sunt pregătiți să rateze ținta guvernamentală de creștere de aproximativ 5,5% pentru 2022.

La sfârșitul lunii iulie, Fondul Monetar Internațional și-a redus drastic previziunile de creștere economică pentru China la 3,3% de la 4,4% cât estima în aprilie, invocând blocajele provocate de pandemie și agravarea crizei din sectorul imobiliar al țării.

Surse: Reuters, Bloomberg.

Foto: Chuyu | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday