China avertizează companiile aeriene să evite “zonele periculoase din Taiwan”, precizând că va desfășura exerciții militare cu muniție reală. Două companii japoneze își mențin zborurile către insulă.

Notificarea a fost transmis în această dimineață (ora României) și desemnează șase zone ale spațiului aerian din jurul Taiwanului drept “zone periculoase”. Îndeamnă companiile aeriene să evite în intervalul 4 august (joi) – 7 august (duminică) rutele care traversează aceste zone.

Mai multe companii aeriene asiatice au anunțat că își vor modifica traseele astfel încât să evite spațiul aerian al Taiwanului în perioada în care China își desfășoară exercițiile militare. Printre aceste companii se numără Xiamen Airlines, Korean Air și Cathay Pacific Airways. Totuși, Japan Airlines și ANA Holding au precizat că zborurile către și dinspre Taiwan vor continua, probabil printre zonele desemnate de Armata Chineză.

Conform furnizorului de date aeriene Variflight, citat de Bloomberg, pe Aeroportul Internațional Xiamen Gaoqi, unul dintre cele mai importante aeroporturi din apropierea statului insular independent, 123 de zboruri au fost anulate, în timp ce 79% dintre cursele aeriene funcționează în condiții normale.

Filiale locale ale administrației pentru siguranță maritimă din China au emis, de asemenea, mai multe avertismente pentru navele care traversează anumite teritorii din apropierea Taiwanului, invocând aceleași exerciții militare. 

Ca răspuns la viziata Președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, China a anunțat că va desfășura exerciții militare cu muniție reală în șase perimetre din jurul insulei. Beijingul a condamnat ferm prezența lui Nancy Pelosi la Taipei, stat pe care China îl consideră parte a sa.

Sursa: Bloomberg

Folosim cookies