Premierul Viktor Orban se așteaptă ca Ungaria să ajungă la un acord cu Rusia până la sfârșitul verii, în vederea cumpărării de cantități suplimentare de gaze naturale rusești. Depozitele maghiare sunt umplute până la 50% din capacitate.

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a declarat la postul public de radio maghiar că se așteaptă ca negocierile cu Rusia să se finalizeze cu succes și astfel Budapesta să importe încă 700 de milioane de metri cubi de gaze începând cu finalul acestei veri, pe lângă fluxul deja asigurat printr-o înțelegere pe termen lung.

De altfel, joia trecută ministrul de Externe de la Budapesta a efectuat o vizită oficială la Moscova pentru a facilita semnarea unei înțelegeri. Omologul rus a vorbit la rândul său despre dezvoltarea relațiilor dintre cele două părți. 

În tot acest timp, Uniunea Europeană a anunțat reducerea consumului de gaze naturale cu 15% față de nivelul obișnuit, economisire care se va realiza între august 2022 și martie 2023. Potrivit oficialilor europeni, statele vor lua acțiuni voluntare pentru reducerea consumului, dar în caz de urgență aceste acțiuni vor deveni obligatorii.

Potrivit datelor Gas Infrastructure Europe, depozitele Ungariei sunt umplute până la 50% din capacitate, iar această cantitate poate asigura doar 30% din consumul anual al țării. Orban a dat asigurări că ”vom avea suficiente gaze pentru la iarnă”.

Guvernul de la Budapesta a criticat în repetate rânduri sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei, după începerea războiului. Statul ungar este dependent în proporție de 85% de livrările din Federația Rusă, scrie Reuters. 

Sursa: Reuters

Sursa foto: Facebook Orban Viktor

Folosim cookies