Prim-ministrul Ungariei a provocat indignare la nivel internațional prin declarațiile împotriva migranților de la sfârșitul săptămânii trecute, făcute la Băile Tușnad. Dar viitorul său politic rămâne unul sigur, scrie Politico. Viktor Orban a devenit acum principala figură de extremă dreaptă a Europei,  după ce a afirmat că Ungaria nu vrea să devină o țară “mixtă”. 

Remarcile, care s-au bazat pe limbajul considerat cândva tabu în societatea maghiară, s-au adăugat multitudinii de subiecte sociale fierbinți pe care Orban își construiește de ani de zile retorica. De-a lungul timpului, s-a confruntat cu acuze de antisemitism, a ostracizat comunitatea LGBTQ și recent, a demonizat imigranți. În străinătate, Orban întreține de ani de zile legături cu figuri conservatoare și de extremă-dreaptă, ilustrându-și o imagine de figură singuratică care se află în faţa “mișcării de trezire” a Occidentului.

Liderul maghiar nu deschide acest front de război cultural în vid, iar acasă se confruntă cu un număr tot mai mare de probleme. Guvernul Ungariei are mare nevoie de fonduri pentru redresarea post-pandemie, dar UE i-a restricționat accesul la PNRR din cauza preocupărilor legate de respectarea statului de drept. Moneda națională a atins minime record, iar gospodăriile se confruntă cu creșterea prețurilor.

În schimb, în discursul său Orban a făcut un apel explicit și le-a cerut oamenilor să nu se lase păcăliți de aceste preocupări minore menite să distragă atenția de la problemele cu adevărat importante: Vă cer să nu fiți induși în eroare, să nu fiți înșelați, a implorat el mulțimea din România, la Tușnad, weekendul trecut. Există un război, o criză energetică, o criză economică și o inflație pe timp de război și toate acestea sunt de fapt un paravan în fața ochilor noștri, un paravan între noi și problemele legate de gen și ale migrației. Aceasta este marea bătălie istorică pe care o ducem: demografie, migrație și gen, minimizând astfel și războiul din Ucraina.

În ciuda preocupărilor legate de economia și democrația Ungariei, Orban rămâne într-o poziție politică relativ confortabilă, tocmai a câștigat din nou alegerile și controlează o mare parte din peisajul media local. Și în timp ce Bruxelles-ul ar putea reține unele fonduri din cauza unor preocupări legale, factorii de decizie europeni vor să mențină tabăra occidentală unită, pe măsură ce războiul ruso-ucraienan continuă. Iar Orban este foarte conștient de aceste lucruri, declarând că Un guvern cu o majoritate de două treimi nu poate fi răsturnat”.

Cu toate acestea, economia Ungariei este într-o stare proastă, iar din ce în ce mai mulți unguri devin vizibil îngrijorați pe măsură ce prețurile cresc. Inflația se află la cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani, atingând 11,7% în iunie comparativ cu anul trecut. Între timp, moneda țării, forintul, înregistrează cea mai proastă performanță din regiune.

O serie de proteste au izbucnit în urma deciziei neașteptate a guvernului de a schimba rapid sistemul fiscal în această vară, crescând semnificativ impozitele pe venit pentru sute de mii de maghiari. Oamenii sunt îngrijorați de schimbările aduse politicii emblematice a guvernului de plafonare a prețurilor la utilități, care va implica costuri mai mari pentru gospodăriile cu un consum de gaz și electricitate peste medie. 

Deși multe figuri emblematice au condamnat retorica lui Viktor Orban, iar UE poate chema țările în justiție în privința unor legi locale specifice și teoretic poate reduce plățile bugetare regulate către cei care nu respectă statul de drept (așa cum amenință în prezent să facă cu Ungaria), totuși, blocul comunitar nu are la dispoziție niciun mecanism similar în legătură cu discursului politic al liderilor naționali. 

Guvernul ungar nu a răspuns întrebărilor despre retorica premierului. În timpul unei vizite în Austria joi, Orban a părut să încerce să abordeze furia din jurul comentariilor sale, și a declarat că uneori mă pot exprima într-un mod care poate fi înțeles greșit”, insistând că poziția sa anti-migrație are de-a face cu diferențele “culturale”.

Potrivit specialiștilor, Orban dorește ca aceste subiecte simbolice să domine discuția și să atragă atenția de la măsurile de austeritate pe care guvernul are de gând să le implementeze”, a declarat Péter Krekó, directorul executiv al think tank-ului Political Capital Institute din Budapesta.

Din păcate, în istorie, am văzut de mai multe ori că atunci când sunt turbulențe, există o criză economică, iar atunci politica de ură este ceva care poate păstra puterea partidului de guvernământ. Este un drum cu sens unic e la democrație la regimuri iliberale, la dictatură sau agresiune, a afirmat Klára Dobrev, membru al Parlamentul European din partea partidului de opoziție din Ungaria, Coaliția Democrată.

Analiza integrală pe Politico

Sursa foto: Facebook Orban Viktor

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday