Analiștii ING Bank au pus cap la cap datele de perspectivă economică ale Comisiei Europene, adunate prin sondaje făcute printre managerii din diferite sectoare de activitate. “Sentimentul economic din Zona Euro semnalează că o recesiune este aproape”, arată analiza ING. Indicatorii de perspectivă din iulie arată că o contracție economică în țările din Zona Euro devine probabilă în a doua jumătate a anului. Între timp, presiunile inflaționiste încep să se diminueze, dar treptat.

Printre statele mai mari ale zonei euro, perspectiva cea mai proastă o au Spania, Germania și Italia, în timp ce economia din Franța pare stabilă, iar Olanda indică chiar o creștere.

Industria este cea mai afectată de criza energetică fiind, cel mai probabil, unul dintre principalii vinovați în cazul intrării în recesiune. Toți indicatorii de viitor indică acum o contracție în lunile următoare. Comenzile au scăzut, stocurile sunt la un nivel prea ridicat iar planurile de producție au fost reduse.

În mod surprinzător, lucrurile merg prost și în sectorul serviciilor, de la care Banca Centrală Europeană spera să susțină creșterea din trimestrul trei, după redeschiderea completă a economiei, turism și un consum în expandiune.

“Pare clar că cererea finală stagnează”, conchide ING. Chiar și perspectivele pentru situația financiară personală a cetățenilor din Zona Euro este acum la cel mai scăzut nivel. Inflația ridicată și costurile în creștere ale energiei au, desigur, o influență majoră. Piața muncii, care fusese un mare sprijin pentru consum, dă și ea semne de slăbire – indicatorul privind așteptările de angajare, deși este încă peste media pe termen lung, a scăzut pentru a cincea lună consecutiv.

“Răcirea rapidă a economiei mai înseamnă și că presiunile inflaționiste încep să se diminueze oarecum. Așteptările privind prețurile de vânzare au scăzut în toate cele patru sectoare, în timp ce așteptările inflaționiste ale consumatorilor au rămas în general stabile. (…) Cu o recesiune care se apropie în mod clar, puterea companiilor de a stabiliza prețurile este probabil să scadă. În același timp, diminuarea ofertei de muncă nu va putea conduce la creșteri semnificative ale salariilor”, se mai arată în analiza ING.

Analiștii băncii olandeze cred că inflația de bază ar trebui să atingă un vârf cel mai târziu în prima jumătate a anului 2023. Nu sunt însă excluse efecte de runda a doua (în care prețurile cresc ca efect al creșterii anterioare a altor prețuri).

Concluzia lor este că deși BCE va realiza o creștere suplimentară a dobânzii de referință cu +0,5% în următoarele luni, spectrul unei recesiuni în general va opri ciclul de înăsprire monetară înainte de sfârșitul acestui an.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday